Mortgage Kabus mu Olacak?

ABD'de son dönemde yüksek faizle kullandırılan mortgage kredilerinin büyük kısmı geri dönmüyor. Piyasalar tedirgin 7.5 trilyon dolara ulaşan mortgage sisteminde yaşanacak bir sıkıntının tüm finans piyasalarını altüst edeceği belirtiliyor.

Japon Yeni'ndeki yükseliş eğiliminin 'carry trade'lerin (Yen gibi düşük faizli para birimleriyle, yüksek getirili para birimlerindeki yatırımların finanse edilmesi) çözülmesine yol açacağı endişelerinden sonra, şimdi de mortgage kabusu gündemde! ABD'de yaklaşık 7.5 trilyon dolara ulaşan mortgage piyasasında ödenmeyen kredilerdeki artış finans kurumlarının hisselerinde satışlara neden oluyor. ABD Merkez Bankası FED'in son iki yılda faizleri 18 kez artırarak yüzde 1'den yüzde 5.25 seviyesine taşıması değişken faizli krediler geri ödemeleri zorlaştırıyor. ABD'de düşük gelirlilere verilen yüksek faizli subprime) krediler de en büyük risk olarak gösteriliyor. Bu kredilerin mortgage kredileri içerisindeki payının yüzde 20 seviyesine ulaştığı belirtiliyor. Bankaların 1.5 trilyon dolar seviyesinde olan bu kredileri finanse etmesi için 700 milyar dolarlık taze kaynağa ihtiyacı olduğu vurgulanıyor. Emlak fiyatlarındaki artış nedeniyle gayrimenkulü yatırım aracı olarak gören ABD'liler, şimdi bu kredileri ödemekte zorlanıyor.

Sistem Sıkıntıya Girer
Benzer risklerin İngiltere'de de gündeme gelmesi nedeniyle geçtiğimiz haftalarda banka hisselerinde önemli oranda düşüşler yaşanmıştı. Uzmanlar, bankacılık sisteminde yaşanacak bir sıkıntının tüm finans piyasalarını altüst edeceğine dikkat çekiyor. Sistemin sıkıntıya girmesiyle birlikte son yıllarda yükselmeye devam eden ev fiyatlarında yaşanacak düşüşlerin ABD başta olmak üzere tüm dünya ekonomilerini etkileyeceği öne sürülüyor.

Finansçılar Tedirgin

Ata Yatırım Analisti Cem Martı, "ABD'den gelen istihdam rakamları, 'korkulacak bir şey yokmuş' dedirtti. Ancak mortgage kredilerinde ödenmeme oranının artması büyük bir sıkıntı olarak karşımıza çıkıyor" dedi. "Önümüzdeki dönemde bu konu piyasaların daha fazla gündeminde olacak" diyen Martı, şöyle devam etti: "Bankalardan kaynak sağlayarak mortgage kredisi veren bazı kurumların sıkıntı içerisinde olduğu konuşuluyor. Bu söylentiler ABD borsalarında finans kurumlarının hisselerini olumsuz etkiliyor. Yüksek faizler nedeniyle konut kredilerinde yaşanan geri dönmeme sıkıntısı biraz daha büyüyebilir. Bu da bizi tedirgin ediyor."