'Mortgage' Krizi Yabancılara Evlerini Bir Bir Sattırıyor

Dünyadaki 'mortgage' (ipoteğe dayalı konut finansman modeli) krizi Ege kıyılarına kadar vurdu. Bir yıl öncesine kadar Ege kıyılarından ev almak için kuyruğa giren yabancılar, şimdi ekonomik sıkıntı yüzünden satış için sırada.

198 üyeli Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği'nin başkanı Kenan Akkuş, Antalya, Bodrum, Fethiye gibi tatil beldelerinde emlak durgunluğunun, yabancıların değişen tavrından kaynaklandığını söyledi:

"Marmaris'te 2006 içinde yabancılara 800 kadar emlak satıldı. 2007'de bu sayı 350'ye kadar düştü. Bu yıl 200'ün de altına inebilir. Durgunluk fiyatlara da yansıdı, yüzde 40'ı aşan düşüşler yaşandı. Bir yıl önce değeri 150 bin YTL olan konutun fiyatı 100-110 bin YTL. Bu durum sadece Marmaris için değil, Antalya, Bodrum ve Fethiye için de aynı."

Marmaris'te 700 kişi evini satıyor
25 üyeli Marmaris Emlakçılar Derneği Başkan Yardımcısı Felit Akman da, yabancıların emlak satışı için kuyruğa girdiğini söyledi. Marmaris'te, başta İngilizler 700 kadar yabancının gayrimenkulünü satmak için beklediğini belirten Akman, "Bir yıl öncesine kadar tapu dairesinin önünde alım kuyruğu vardı, şimdi satmak isteyenler kuyrukta. Tespit edebildiğimiz kadarıyla sadece Marmaris'te 700 kadar yabancı sahibi olduğu emlakları satmak için uğraşıyor" dedi.

'Durgunluğun nedeni mortgage'
Marmaris'te faaliyet gösteren 'Kent Emlak'ın İngiliz uyruklu çift pasaportlu sahibi Shorone Barrett'a göre sektördeki durgunluğun nedeni, ABD'de başlayan ve tüm dünyayı saran mortgage kredilerinin yol açtığı kriz: "Krizden en çok etkilenen ülkelerden biri de İngiltere. İnsanlar kredi almaya korkuyor, borçlarını ödeyemiyor. Dolayısıyla Marmaris'in en gözde emlak alıcıları olan İngilizlerin sayısı da düştü."