Mortgage Mevzuatı Hazır



Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 'mortgage covered bonds' denilen 'ipotek teminatlı menkul kıymetlere' ilişkin taslağı hazırladı. SPK 2. Başkanı Turan Erol, ipotek teminatlı menkul kıymetlere ilişkin taslağın, kısa sürede kamuoyunun görüşüne açılacağını bildirdi.
Turan Erol, kurulun mortgage alanındaki öncülüğünü, bir yandan diğer kurumların hazırlıklarına destek olarak, bir yandan da ikincil düzenleme çalışmalarına devam ederek sürdürdüğünü vurguladı.

Erol, konut finansmanı yasasının mart başında yürürlüğe girmesinden sonra Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile yaptıkları toplantılarda, İdarenin, getirilen sermaye piyasası araçlarından ne şekilde yararlanabileceği konusunda kapsamlı görüşmelerde bulunulduğunu belirtti.

Kamuoyu görüşü alınacak
Turan Erol, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü ile yapılan toplantılarda ise söz konusu kurumların ipotekli konut finansman sisteminin etkin bir biçimde çalışabilmesi için yapmaları gereken çalışmalar kapsamında, SPK'nın görüşlerinin iletildiğini açıkladı.

SPK 2. Başkanı, özellikle Avrupa'da ipotekli konut kredilerinin finansmanında en sık kullanılan sermaye piyasası aracı olan, 'mortgage covered bonds' olarak adlandırılan ipotek teminatlı menkul kıymetlere ilişkin esasları belirlediklerini ve 'İpotek Teminatlı Menkul Kıymetlere İlişkin Esaslar Tebliğ Taslağı'nı hazırlayarak kamuoyunun görüşüne açacaklarını bildirdi.

İpotek teminatlı menkul kıymetlerin, bankalar ve ipotek finansmanı kuruluşlarından kurulca uygun görülenler tarafından ihraç edileceğini ifade eren Erol, teminat varlık olabilecek ipotekli kredilerin teminatı olan gayrimenkulün yapı kullanma izni bulunması ve sigortalı olması zorunlu tutularak, ülkenin yasal, planlı ve modern kentleşme hedefine de katkıda bulunulacağını vurguladı.

Yeni düzenlemeler yolda
Öte yandan mortgage kanunuyla sermaye piyasalarına kazandırılan bir diğer sermaye piyasası aracı olan 'ipoteğe dayalı menkul kıymetler' ile ipotekli konut kredilerinin finansmanında konut finansmanı kuruluşlarına kaynak temin edecek bir sermaye piyasası kurumu olarak tanımlanan 'ipotek finansmanı kuruluşlarına' ilişkin tebliğ çalışmaları da devam ediyor. Söz konusu çalışmaların da yakın bir zamanda kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor.