Mortgage Taksitlerini Ödeyemeyenler İçin Sigorta

İpotekli konut finansman sisteminin işlemesi için ipoteğin nakde çevrilmesi sırasında bir sorun çıkmayacağını garanti eden tapu sicil sigortası dışında kredi taksitlerini ödeyemeyenler için de sigorta geliyor.

Bu yıl içinde yasalaşması beklenen mortgage, yani ipotekli konut finansman sistemi için geri sayım sürerken, sistemin işlemesi için gerekli yeni sigorta ürünleri de kapıda. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) ve Hazine Müsteşarlığı, sigorta ürünleri konusunda çalışmalarını hızlandırdı.

Mortgage ile ilgili sigorta ürünlerinin geliştirilmesine yönelik Hazine ile işbirliği içinde olduklarını ifade eden Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Doç.Dr. Suna Oksay, tapu sicil sigortası (Title Insurance) ile, İpotekli Konut Kredisi Ödemelerini Korumaya yönelik (Mortgage Payment Protection Insurance) ürünler konusundaki çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

Sigortasız mortgage 3 ayaklı masaya benzer
Mortgage çıktıktan sonra bu ürünlerin de sunulmasının gerekli olduğunu belirten Oksay, "Yoksa sistem, 3 bacaklı bir masa gibi kalır. Sistemi kullanamazsınız" dedi. İpotekli konut finansman sisteminde, sistemin işleyebilmesi için en önemli unsur, ikincil piyasalar. Bankalar, verdikleri kredileri menkul değere dönüştürüyor. Daha sonra bunu bir havuza satarak finansman sağlıyor. Riskleri sigorta kapsamına alınmamış mortgage'e dayalı menkul değerlerin, ikincil piyasalarda da satılamayacağına dikkat çekiliyor.

Tapu sicil sigortası, kredi verilerek, ipotek altına alınan gayrimenkulün, tapu sicil kayıtlarının temiz olduğunu ve ipoteğin nakde çevrilmek istendiğinde bir sorun çıkmayacağını garanti eden, aksi durumlardaki zararı kapsama alan ve kredi verenin riskini kapsayan bir ürün. Söz konusu sigorta, kredi alan kişinin taksitlerini ödemediği için, ipoteğin nakde çevrilmek istendiği hallerde, evin tapu kayıtlarında bulunan yasal engeller ve evrak sahtekârlığı, usulsüzlük, ehliyetsizlik, yetkisizlik gibi nedenlerle, satışın olanaksız hale gelmesi, ipoteğin nakde çevrilememesi riskini kapsıyor.

Mortgage sigortası üzerinde çalışılıyor
Tapu sicil sigortası ve İpotekli Konut Kredisi Ödemelerini Korumaya yönelik ürünlerin yanısıra, TSRŞB’nin, mortgage sigortalarına ilişkin çalışmalarını da sürdürdüğünü belirten Oksay, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü'nün tüm çalışmaların tamamlanmasından sonra bu konuda sigorta piyasasına uygun sigorta ürünleri için genel şartları yayımlayacağını dile getirdi. Mortgage sigortasında, konut sahibi olmak isteyen kişi bir bankaya başvurduğunda söz gelişi, banka kredinin yüzde 80'ini karşılıyor; geri kalan yüzde 20'sini de müşterinin ödemesini istiyor. Mortgage sigortası yapıldığında banka, kredinin yüzde 100'ünü finanse ediyor. Kişi, yüzde 20'lik kısmı ödemiyor. Bu yüzde 20'lik kısmın riskini ise sigorta şirketinin üzerine alıyor.

İşsiz kalıp krediyi ödeyemeyene sigorta
-İpotekli Konut Kredisi Ödemelerini Koruma Sigortası çerçevesinde kapsam altına alınan risk, kredi taksitlerinin geçici olarak veya tamamının ödenememesi; bu nedenle de, kredi veren kurumun konutu satışa çıkarması riski.
-Kredi alan kişinin, işsiz kalması, hasta olması veya kaza geçirmesi gibi nedenlerle, geçici olarak kredi taksitlerini ödeyemeyeceği durumlarda, sigorta şirketi tarafından, poliçede belirlenen süreler için, kişinin kredi taksitleri bankaya ödeniyor.
-Kişinin ölmesi halinde ise, sigorta kapsamında kalan kredi borcunun tamamı, bankaya ödeniyor. Böylelikle konut tamamen, kişinin mirasçılarına ait oluyor.