Mortgage'da Kaybeden Türkiye'ye Geliyor



Mortgage krizi sonrası daha az riskli ülkelere yönelen Amerikan gayrimenkul fonları ardı ardına Türkiye pazarına geliyor. ABD’li Coldwell Banker, Türkiye’de GMO Yapı Grup ile Equity International ve Clairemont, son günlerde Türkiye’yi yakın markaja alan iki yeni fon olarak dikkat çekiyor. Gayrimenkul uzmanları, son 6 ayda ABD’li yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin yarı yarıya arttığını kaydediyor. 2008’de orta gelirli için proje üretmeye hazır Amerikalılar’ın yanı sıra Meksikalı Homex de TOKİ’ye rakip gelerek orta ve alt gelir grubuna proje üretecek

Coldwell Beylikdüzü’nde 60 bin YTL’ye ev satıyor
Toplam 41 ülkede 4000 ofis ve 140 bin gayrimenkul danışmanı ile faaliyet gösteren ABD’li Coldwell Banker, Türkiye’de yeni projelere imza atıyor. Coldwell, GMO Yapı Grup ile 2007’de başlattığı stratejik ortaklık çerçevesinde Beylikdüzü’nde 320 rezidans inşa ediyor. Projede 42 metrekare 1+1 daireler 60 bin YTL’den satışa sunuldu. Projede akıllı ev teknolojisi uygulanacak, evlerde oturanlara güvenlikten resepsiyona kadar birçok hizmet sunulacak. Grubun İstanbul’da 2008’de en az 5 milyar dolar yatırım yapacağını açıklayan Coldwell Banker Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Hüseyin Altaş, “Bu projeler için el sıkıştık. Projelerin biri alışveriş ve kültür merkezi, otel, rezidans ve iş merkezinden , diğeri ise rezidans ve spor kompleksinden oluşacak. Bu projelerde orta ve üst gelir grubu hedeflenecek” diye konuştu.

Meksikalılar kensel dönüşümü gözlüyor
Geçen yıl Eylül ayında Eria İnşaat ortaklığıyla Türkiye pazarına giren ABD’li Pramerica ve fizibilite çalışmalarına başlayan Hines ve Berggruen gibi fonların ardından yeni fonlar Türkiye’ye geliyor. Dünya Gayrimenkul Enstitüsü Türkiye Başkanı Haluk Sur, “Equity International adlı bir Amerikalı fon, Türkiye’yi araştırıyor. Clairemont Fonu ve Paladin Properties de bu yıl Türkiye’ye yatırıma geliyor” dedi. Sur, bu yeni fonların özellikle orta ve üstü gelir grubuna yönelmeyi hedeflediğini belirtti.

Meksikalı Homex de TOKİ’ye rakip olmaya hazırlanıyor. Grubun yılda 50 bin konut ürettiğini söyleyen Sur, “Homex, Meksika’da dar gelirliye proje üreten en önemli gruplardan biri. Türkiye’de de alt ve orta gelir grubuna kanalize olmayı planlıyorlar. Yabancı yatırımcılar mecliste bekleyen kentsel dönüşüm yasa tasarısını bekliyor. Yabancıların proje yapmasının yolu arsa üretmekten geçiyor” dedi.

Observer: Türkiye’de konut 1 yılda % 20 değerlendi
The Observer gazetesi, “Türkiye’nin yabancı emlak alıcılarını çekmekte başarılı olduğunu” yazdı. Gazete, şimdiye kadar ucuz emlak olanakları ile dikkat çeken Türkiye’de artık yüksek gelir gruba yönelik bazı fırsatlar olduğunu kaydetti. Yeni binalar konusunda Türkiye’nin yaratıcılıktan yoksun bir yaklaşımı olduğu belirtilen yazıda “Ülkenin İspanyol piyasasının 70’li yıllarda izlediği rotaya benzer bir eğilim göstereceğine inanılıyor. Emlak piyasası son 12 ayda yüzde 15 ila 20 yükseldi” denildi.