Mortgage'de Vergi İndirimi 2008'e Kaldı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, mortgage sisteminde vergi indiriminin, inşaat fiyatlarını ve kamu finansman dengesini olumsuz etkileyebileceği için 2008'e kaldığını bildirdi. Şener, GAP İdaresi Başkanlığı'nda GAP konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında ödül kazanan çocuklara ödüllerini verdikten sonra, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Abdüllatif Şener, mortgage sisteminde vergi indiriminden neden vazgeçildiğinin sorulması üzerine, ''Prensip olarak vergi indirimi olmalıdır. Ama bütçe finans dengeleri ve ilk yıllarda uygulamanın sonuçlarının görülmesi için 2008'in başında yürürlüğe girecek'' dedi.

"Vergi kaybı 10 milyar YTL'ye ulaşır"
Şener, mortgage yasa tasarısının dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında da konu ile ilgili şu bilgileri vermişti:

"Düzenlemeyle ücretlilerin aldıkları konut kredilerindeki faizi gelir vergisi matrahından düşmesi öngörülüyor. Yüzde 30’luk üst vergi diliminde olan bir ücretli, yüzde 1 faiz oranıyla 10 yıl vadeyle 75 bin YTL kredi aldığında ve bu sistemden 200 bin kişinin yararlandığı düşünülürse, devletin vergi kaybı 325 milyon YTL’ye ulaşıyor. Bu rakam ikinci yıl 650 milyon YTL’ye ulaşırken 10 yılın sonunda 3.5 milyar YTL’ye ulaşacak. Bu durumda 200 bin kişi yararlanırsa; devletin vergi kaybı 10 katrilyona çıkacak."

Tasarıda yer alan maddeler

Mortgage yasa tasarısı, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek bazı değişikliklerle kabul edildi. Tasarıda yer alan bazı maddeler şöyle:

- Faiz oranının sabit belirlenmesi halinde sözleşmede, başlangıçta belirlenen oran her iki tarafın rızası dışında değiştirilemeyecek.
- Kanunun yürürlüğe girmesinden önce kredi ve finansal kiralama sözleşmesi imzalayan tüketiciler, kanunun yayımlanmasından sonra 3 ay içinde konut finansmanı kuruluşuna başvurarak, sözleşmelerinin, bu kanun kapsamına dışında değerlendirilmesini isteyebilecek
- Kanundan önce konut finansmanı kuruluşuyla sözleşme imzalayan tüketiciler, borcunu vadesinden önce ödemesi durumunda, yüzde 2 erken ödeme ücretini ödemeyecek.
- Konut finansmanı kuruluşları, tüketicilere sözleşme öncesinde kredi veya finansal kiralama işlemleriyle ilgili genel bilgiler vermek ve tüketiciye teklif ettikleri kredi sözleşmesinin koşullarını içeren sözleşme öncesi bilgi formu vermek zorunda olacak.
- Borçlunun temerrüde düşmesi halinde konut finansmanı kuruluşu, borçluya temerrüt tarihinden itibaren 5 iş günü içinde iadeli taahhütlü posta yoluyla bildirimde bulunmakla yükümlü olacak.
- Kredi kuruluşu, geri ödemelerin yapılmaması halinde kalan borcun tümünün ödenmesi talep hakkını saklı tutmuşsa bu hak, ancak birbirini izleyen en az iki ödemede temerrüde düşme halinde kullanılabilecek. Finans sağlayan kuruluşun bu hakkını kullanabilmesi için en az 1 ay süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması gerekecek.
- Kullanılan finansmanın teminatı olarak şahsi teminat verildiği hallerde, konut finansman kuruluşu asıl borçluya ve diğer teminatlara başvurmadan, kefilden borcun ödemesini isteyemeyecek.
- Sözleşmelerde kredi tutarı, finansal kiralama sözleşmeleri için toplam kira bedeli, ipotek tesis edilen konuta ilişkin bilgiler, yıllık faiz oranı, toplam borcun ana para, faiz ve diğer giderler itibariyle dağılımı, değişken faiz ödemeli olan sözleşmelerde baz alınacak endeks gibi bilgiler yer alacak. Ayrıca, ödeme planı, istenecek teminatlar, temerrüde düşülmesi durumunda kredi sözleşmeleri için akdi faiz oranının yüzde 30 fazlasını geçmeyecek şekilde gecikme faizi ve varsa konuta ait sigorta bilgileri gibi bilgiler de sözleşmelerde yer bulacak.