"Mücadelemiz UNESCO Tarafından da Tescillenmiş Oldu"



Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması amacıyla 2000 yılında başlatılan, 2009 yılında farklı bir boyut kazanan çalışmalar sonuç verdi; 14 yıl önce başlayan UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girme hayali gerçek oldu.

Katar´ın başkenti Doha´da yapılan 38. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda Türkiye’den Bursa’nın Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık alanları ile İzmir Bergama’nin listede yer almasına karar verilmesi sonrası açıklamalarda bulunan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe; tarihi ve kültürel mirasın ayağa kaldırılması yönünde verdikleri mücadelenin UNESCO tarafından da tescillenmiş olduğunu söyledi.

Altepe, Bursa’nın dünya çapında keşfedilmeyi bekleyen cennet bir köşe olduğunu söyledi. Bursa’nın öncelikle turizm alanında gelişmesi amacıyla bu değerleri en iyi şekilde tanıtmakta kararlı olduklarını dile getiren Başkan Altepe, “UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne bu nedenle büyük önem verdik. Dünya’da 981 kültürel ve doğal varlığın bulunduğu listede Türkiye’den sadece 11 varlık vardı. Bursa olarak bu listeye girerek, değerlerimizi dünyaya tanıtmak ve turizmle gündemde olmak istiyorduk. Bu konuda gerekli çalışmalarımızı göreve gelir gelmez başlattık ve önemli bir mesafe kat ettik Alan Başkanlığı görevine getirdiğimiz konunun uzmanı olan hocamız Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu ve ekibi de özveriyle çalıştı. 2000 yılında başlayan ama sonuç alınamayan çalışmalarda mutlu sona ulaştığımız için emeği geçen herkesi kutluyorum. Bu kararla, Bursa artık dünyanın tanıdığı bir yer olacak. Böylelikle özellikle tarih ve kültür turizminden daha fazla pay alacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

UNESCO’nun 1972 yılında kabul ettiği ve 186 ülkenin taraf olduğu "Doğal ve Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi"nce Türkiye’den Dünya Mirası Listesi´ne bugüne kadar İstanbul´un Tarihi Alanları, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Hattuşaş, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon, Truva Antik Kenti, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Pamukkale Hierapolis, Safranbolu şehri, Edirne Selimiye Cami ve Külliyesi, ve Çatalhöyük Neolitik Kenti girmişti. Türkiye’den 11 bölgenin yer aldığı listeye bu tarihi kararla Bursa ve Bergama da eklenmiş oldu.