İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz Haziran ayında temeli atılan 5.5 kilometrelik Üçyol-Üçkuyular Metro Hattı'nda 5 ayrı noktada sürdürülen tünel delme çalışmaları sürerken ilk istasyonun inşaatı için de harekete geçildi. Hatay'daki Askeri Hastane önünde yapılması kararlaştırılan ilk istasyonun inşaatına en geç önümüzdeki Nisan ayında başlanacak. Bu inşaat sırasında ise İnönü Caddesi araç trafiğine kapatılırken, ulaşım açılacak tali yoldan sağlanacak.
Eşzamanlı inşaat
Büyükşehir Belediyesi'nin özkaynaklarıyla hayata geçirme kararı aldığı Üçyol-Üçkuyular Metro Hattı inşaatında strateji değişikliğine gidildi. Daha önce, tünel delme çalışmaları tamamlandıktan sonra yapılması planlanan istasyon inşaatları, işin daha kısa sürede bitirilmesi için öne çekildi ve tünellerle eşzamanlı yürütülmesi kararlaştırıldı. Bu çerçevede, Üçyol'dan başlayan ve 210 metreye ulaşılan tünel delme çalışmalarında ilk istasyonun şu anda inşaatın sürdüğü noktaya 300 metre uzaklıktaki Askeri Hastane önünde yapılması benimsendi. Bu inşaatın en geç Nisan ayında başlaması planlanırken, inşaat sırasında İnönü Caddesi trafiğe kapatılacağı için uygulanacak yeni trafik akışı üzerinde de çalışmalara başlandı. Hat üzerinde Askeri Hastane dışında, Hatay, Göztepe, Poligon, Güzelyalı ve Fahrettin Altay'da da toplam 5 istasyon inşa edilecek. Her istasyonda 4 çıkış noktası bulunacak.
Projede, Üçyol, Hatay 100 Sokak, Özdemir Sabancı Parkı, Güzelyalı Tansaş ve Üçkuyular Gözlüklü Martı Parkı içindeki şaft delme çalışmalarının tamamlanmasının ardından başlanan tünel delme çalışmaları da hızla sürüyor. Bayındır İnşaat tarafından hazırlanan iş programına göre Üçyol-100 Sokak arasındaki tünel Eylül 2006'da, 100 Sokak ile Özdemir Sabancı Parkı arasındaki tünel Haziran 2006'da, Özdemir Sabancı ile Güzelyalı Tansaş arasındaki tünel ise Haziran 2005'te birbirleriyle birleşecek. Güzelyalı Tansaş ile Gözlüklü Martı Parkı arasındaki tünel ise Nisan 2006'da birleşecek.
Otobüs azalacak
Hattın devreye girmesiyle birlikte bu hatta çalışan yaklaşık 80-100 otobüs seferden çekilecek.
Buca, Eskiizmir, Narlıdere, Güzelbahçe, Balçova gibi yerleşim birimlerinden gelen otobüsler de kentiçi trafiğe girmeden yolcularını en yakın metro istasyonuna taşıyacak. Oradan da metro ağı ile yolcuların kent merkezine ulaşımları sağlanacak. Böylece çoğu zaman belediye otobüslerinin kilitlediği kentiçi trafik de büyük ölçüde rahatlamış olacak.
İzmir'in doğu-batı yönündeki ulaşım sorununu kökten çözecek Üçyol-Üçkuyular Metro Hattı Urla, Çeşme, Karaburun, Seferihisar, Gümüldür gibi sayfiye merkezlerine uzanan yolları kullanan vatandaşlar için de ulaşım kolaylığı sağlayacak. Bu arada inşaatı üstlenen Bayındır İnşaat elektromekanik sistemi de kurarak metroyu işletime hazır hale getirecek.
Günde 180 bin yolcu yararlanacak
Bornova-Üçkuyular arasındaki mesafe günün yoğun saatlerinde 90 dakikada geçilirken, hattın tamamlanmasıyla bu süre 26 dakikaya inecek. Ayrıca metroyla Konak'tan Üçkuyular'a 12, Üçyol'dan Üçkuyular'a da 9 dakikada ulaşılabilecek.
Hat tamamlandığında günde 180 bin yolcuyu taşıyacak. 2000 yılında hayata geçen ve günde 90 bin kişinin yararlandığı 11.5 kilometre uzunluğundaki Bornova-Üçyol Metro Hattı'nın ikinci aşamasını oluşturan 5.5 kilometrelik yeni hattın devreye girmesiyle kentiçi ulaşım da nefes alacak.