Muğla Evlerine Sahip Çıkıyor



Türkiye'nin bir çok yerinde koruma alanları daraltılırken, Muğla'da her yıl yeni bir kültür varlığı tescillenip, bir 'Muğla evi' daha restore edilip, yaşama kavuşturuluyor. 400'e yakın sivil mimarlık örneği, konut, han ve hamamın koruma altında olduğu Muğla'da, bacalarıyla ünlü evlere belediye ve valilik sahip çıkıyor. Bugüne dek iki yapıyı restore ettiren valilik, iki tarihi yapıyı daha satın aldı. İşe Konakaltı Hanı'nı "kültür merkezi" olarak düzenlemekle başlayan Muğla Belediyesi de, Özbekler Evi ve Şerefliler Evi'ni restore ettirerek Muğla kültür yaşamına kazandırdı. Belediye şimdi de Kültür Bakanlığı'ndan devraldığı tarihi adliye sarayını, belediye hizmet binası olarak değerlendirecek.

İlk çalışma
Belediyenin ilk çalışması Tarihi Konakaltı Hanı'nda yapıldı. Tarihi han, bugün kültür merkezi olarak kullanılıyor. Dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar 'ın talimatı ile eski Muğla Cezaevi de restore edilerek, içinde güzel sanatlar galerisi, tiyatro salonu ve müze bulunan kültür merkezine dönüştürüldü.

Muğla'da belediye öncülüğünde süren koruma çalışmalarına, başta mimarlar odası olmak üzere sivil toplum örgütleri ile yurttaşlar da omuz veriyor. Bu anlamda Muğla'nın en güzel evlerinden birini Mimarlar Odası Başkanı Oktay Ekinci restore ettirirken, bir Saburhane Evi'ni de gazetemiz imtiyaz sahibi İlhan Selçuk yaşama kavuşturdu. Şair Cengiz Bektaş'ın restore ettirdiği evi ise bugün eczacılar odası kullanıyor.

Muğla Belediyesi geçen yıl da, daha önce satın aldığı Özbekler Evi ve Şerefliler Evi'ni restore ettirdi. Muğla Valiliği de Hacıkadızade Evi'ni düzenletti. Geçen yıl Muğla'nın ünlü Ormancı Türküsü'nün yakılmasına neden olan dramatik olayın yaşandığı Belen Kahvesi de valilikçe yaptırılan düzenlemenin ardından yeniden açıldı.

Sabır ve duyarlılık
Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, adliye sarayında çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu anımsatarak, "Yıl içinde bu tarihi yapıya taşınacağız. Muğla'yı, Muğlalıların duyarlılığı ve sabrı ile koruyoruz. 400'ün üzerinde yapı koruma altında. Son yıllarda valiliğin de bu işe el atması yerinde oldu. Biz evlerimizin, han ve hamamlarımızın turizme kazandırılması için sektör temsilcilerinin yatırımlarını bekliyoruz. Bu konuda artık devletimiz de bir şeyler yapıp Muğlalıyı ödüllendirmeli" dedi.