"archiprix-Türkiye 2005 Mimarlık Öğrencileri Bitirme Projeleri Ulusal Yarışması Sonuçları

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde mimarlık fakültelerinde eğitim gören son sınıf öğrencilerinin bitirme projeleri ile katıldıkları "archiprix-Türkiye 2005" ödülleri, Çimsa’nın ana sponsorluğunda 1 Aralık 2005 tarihinde sahiplerini buldu. 1996 yılından beri gerçekleştirilen yarışmaya bugüne kadar 21 üniversiteden toplam 543 öğrenci katıldı.

Çimsa Ana Sponsorluğunda, archiprix-Türkiye grubu yönetiminde, Yapı-Endüstri Merkezi ve Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı'nca "archiprix-Türkiye Mimarlık Öğrencileri Bitirme Projeleri Ulusal Yarışması"nın onuncusu Mart 2005'te ilan edildi. Başvuruları Ağustos ayında sona eren yarışmaya,17 üniversiteden 71 öğrenci bitirme projeleri ile katıldı. Şevki Vanlı, Danyal Çiper, İhsan Duygulu, Cumhur Keskinok, Semra Teber ve Affan Yatman'dan oluşan jüri üyeleri 7- 8 Eylül tarihlerinde tüm çalışmaları değerlendirdiler.

Ödüller, 1 Aralık 2005 akşamı, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi Galerileri Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ödül töreninde sahiplerini buldu. Ödül töreninin ardından yarışan tüm projelerin izlenebileceği serginin de açılışı yapıldı. B Galerisinde izleyicileri ile buluşan sergi, 11 Aralık 2005 tarihine kadar gezilebilecek.


1.Ödül:
Dicle Hökenek- İstanbul Kültür Üniversitesi- "İstinye'de Modern Sanatlar Müzesi"







JÜRİ GÖRÜŞÜ

Gerek yer ile ilgili zorlukları (kıyı şeridi ve koru arasında sıkışık ve ince uzun bir alan), gerekse programın çeşitliliğinden kaynaklanan problemleri çözmekte başarılı olduğu düşünülen tasarımda; özellikle kıyı şeridinin kullanımı ile ilgili öneriler ve bunların sergi salonları ile bağlantısının ve sürekliliğinin sağlanabilmiş olması başarılı bulunmuştur. Gereksiz ve abartılı yaklaşımlardan uzak, gövde gösterisi yapmak yerine mekânsal kaliteyi ve ölçekli ilişkileri önemseyen yaklaşımları ve genel anlamda başarılı yerleşimi ile birinci ödüle layık görülmüştür.


2. Ödül:
Murat Yüksel- Uludağ Üniversitesi- "Bursa Büyükşehir Belediye Kompleksi"









JÜRİ GÖRÜŞÜ

Açık alanlar sürekliliği içinde su ile yapılan düzenlemeler ve Nilüfer Çayı’nın tasarım bütünü içinde ele alınma şekli başarılı bulunmuştur. Kütleler ve açık alanlarda benimsenmiş olan yalın ifade ve mekânsal çözümlerin olgunluğu jüri tarafından olumlu bulunmuştur. Her ne kadar yeşil alanlar ile açık alan düzenlemeleri arasındaki geçişler ve süreklilik eleştirilmiş olsa da genel anlamda ifade bütünlüğünü sağlamış olan tasarımın ikincilikle ödüllendirilmesine karar verilmiştir.


3. Ödül:
Can Sucuoğlu- Yıldız Teknik Üniversitesi- "İstiklal Caddesi'nde Kültür ve Sanat Merkezi"







JÜRİ GÖRÜŞÜ

Fiziksel mekânın yerini ve gücünü yavaş yavaş sanal mekânlara terk etmesi, sosyal ilişkilerin yoğunlukla sanal ortamlarda gerçekleşmesi ve benzeri problemleri gündemine alan projede, Türkiye’nin en hareketli sosyal merkezlerinden biri olan İstiklal Caddesi’nde oluşturulmaya çalışan mekânsal kurgu ve problemin ele alınma şekli jüri tarafından takdir edilmiştir. Her ne kadar konu ile ilgili söylem ve açılımlar yeterince yenilikçi olmayıp, konuyu yeni bir noktaya taşır düzeyde olgunlaşmamış olsa da, oluşturulan kütlesel imgenin sanal mekân / fiziksel mekân karşıtlığını vurgulamak için kullanılma şekli ve bu etkinin cadde ile ilişkisi başarılı bulunmuş ve üçüncülükle ödüllendirilmesine karar verilmiştir.

Diğer Ödüller:

Mansiyon: Uygar Yüksel- Ortadoğu Teknik Üniversitesi- "Ankara Üniversitesi Çocuk Hastanesi"
Mansiyon: Ömer Gök- Osmangazi Üniversitesi- "Kentsel Dönüşüm İçin Motivatör (Monolit Kütle)"
Mansiyon: Şirin Özbek Yıldız Teknik Üni. Tarlabaşı Sanat ve Kültür Merkezi

Teşvik Ödülü: Emre Apak Uludağ Üniversitesi- "Bursa Büyükşehir Belediye Kompleksi"
Teşvik Ödülü: M.Salih İnal Dicle Üniversitesi- "Çok Amaçlı Kültür Merkezi"
Teşvik Ödülü: Arzu Hüseyin Gazi Üniversitesi "AR-GE Merkezi ve Teknoloji Plazası-Gıda Teknoloji Yapısı"

Her yıl olduğu gibi bu yıl da archiprix-Türkiye 2005 yarışmasının sonuçları Yapı Yayın tarafından kitap haline getirildi. Böylece bir yarışmaya ilişkin bütün belgeler kalıcılaşırken, mesleğe adım atmaya hazırlanan genç mimarların ilk ürünleri de bir araya getirilmiş oldu. archiprix-Türkiye 2005 kitabında, bu yıl yarışmaya katılan 71 projeye yer verildi. Kitapta, ödül kazanan projelerin ayrıntılı tanıtımları ve jüri görüşleri, öteki projeler hakkında ise özet bilgiler sunuluyor.

"archiprix-Türkiye 2005" hakkında daha ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: