AKP Usulü Belediyecilik

deneme

Eskişehir'de 4 AKP'li belediye meclisi üyesinin, hem yapılara imar izni verip hem de ihaleleri alarak inşaatı denetlemesine İçişleri Bakanlığı da 'olur' dedi.

Eskişehir'de imar komisyonu üyesi 4 AKP'li belediye meclis üyesinin, bir yapı denetim firmasının ortakları olduğunun ve birçok ihaleyi aldığının belirlenmesinin ardından tartışmalar sürüyor. Söz konusu AKP'lilerin belediye meclis üyeliklerinin yasal olup olmadığı İçişleri Bakanlığı'na soruldu. Ancak bakanlıktan 2 hafta arayla gönderilen yanıtlarda farklı görüşler belirtildi.

Tepebaşı Belediye Meclisi İmar Komisyonu Başkanı Murat Canözer ile üyeler Tuncer Köklüer ve Muharrem Özdel ile Osmangazi Belediye Meclisi İmar Komisyonu Başkanı Süleyman Yücel'in Anadolu Yapı Denetim Şirketi ortakları olduğu belirlendi. Binlerce YTL'lik ihaleler alan AKP'li üyelerin Eskişehir'deki inşaat piyasasının yüzde 80'ine sahip oldukları iddia edildi.

4 üyenin durumu belediye meclis toplantılarında DSP ve AKP grupları arasında sert tartışmalara neden oldu. Bunun üzerine Tepebaşı Belediye Meclisi'nde DSP'li üyelerin talebi üzerine İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'ne konuyla ilgili görüş sorulması kararlaştırıldı. Mahalli İdareler Genel Müdürvekili Mevlüt Atbaş, Bakan Abdülkadir Aksu adına gönderdiği 5 Ocak tarihli yanıtında şu ifadelere yer verdi: ''5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 28. maddesi: 'Belediye meclis üyeleri görevleri süresince ve görevlerinin sona ermesinden itibaren 2 yıl süreyle, belediye ve bağlı kuruluşlarına karşı doğrudan doğruya veya dolaylı olarak taahhüde giremez, komisyonculuk ve temsilcilik yapamaz.' Yapı denetim firması sorumluluğunu 5393 sayılı kanunun 28. maddesi kapsamında değerlendirerek, belediye meclis üyelerinin görevleri süresince ve görevlerinin sona ermesinden itibaren 2 yıl süreyle yapı denetim şirketi ve denetçisi olması uygun mütalaa edilmemektedir.''

Ancak bu yazıdan tam 2 hafta sonra Mevlüt Atbaş ikinci bir yazı gönderdi. 19 Ocak tarihli bu yazıda ''Belediye meclis üyelerinin yapı denetim şirketi ortağı ve denetçisi olması uygun mütalaa edilmemektedir'' ifadesinin sehven yazıldığı belirtilerek üyelerin durumunun Türk Ticaret Kanunu'nun hükümlerine göre bir sakınca oluşturmadığı savunuldu.

AKP'li Tepebaşı Belediye Başkanı Tacettin Sarıoğlu, üyelerin durumunda yasal bir sakınca bulunmadığını, ancak konunun etik olmadığını söyledi. DSP'liler ise konuyu yargıya taşıyacaklarını vurguladılar. Eski Tepebaşı Belediye Başkanı DSP'li Ahmet Ataç, ''Tepebaşı Belediyesi'nin yaptığı birçok ihale, kamu ihale kurumu tarafından iptal ediliyor. Bazı ihaleleri ise kendileri iptal ediyorlar. Belediyenin hafızasını silmek için belediye çalışanlarına baskı yapıyorlar'' dedi.