Muğla Valiliği Tarafından Hayata Geçirilen ''Kültür Yolu Projesi'' Tamamlandı



Muğla Valisi Fatih Şahin, Kültür Yolu'nun başladığı Gevenes köyünden, güzergahta bulunan piknik yerine kadar beraberindekilerle yaklaşık 2,5 kilometre yürüdü. Piknik alanında gazetecilere açıklama yapan Şahin, projenin Hekate'nin evi, Lagina ve Stratonikeia Antik Kentleri ile ünlü ''Ormancı'' türküsünün yazıldığı Gevenes'i kapsadığını anlattı.

Şahin, ''Proje kapsamında, 1 milyar yıllık geçmişi olan taşların bulunduğu Gökbel Vadisi de tanıtılacak. Bu alan, Muğla'nın kültürel zenginliğinin tanıtımı bakımından önemli bir bölge'' diye konuştu. Kültür yolunun 30 kilometre uzunlukta olduğuna, güzergahta çok sayıda tarihi ve doğal zenginliklerin yer aldığına değinen Şahin, proje kapsamında Belen Kahvesi ve Hacı Şükrü Evi arasındaki 6,5 kilometrelik yolun kullanıma açıldığını belirtti.

Şahin, proje kapsamında Bozüyük beldesi ile Stratonikeia ve Lagina Antik Kentleri arasındaki 17 kilometrelik yolun açılması için çalışmaların sürdüğüne işaret ederek, şunları söyledi:

''Kültür Yolu Projesi, Muğla Valiliği tarafından geçmiş yıllarda restore ettirilen Belen Kahvesi'nden başlıyor ve Yatağan'daki Lagina Antik Kenti'nde bitiyor. Proje için bugüne kadar yaklaşık 100 bin lira harcandı. Kültür Yolu Projesi'nin amacı, Muğla'nın bugüne kadar tanıtılamamış kültürel zenginliklerini tanıtmak. Bu tür projeler ile turizmi çeşitlendirmeyi ve turizm sezonu da uzatmayı hedefliyoruz.''

Yürüyüş yolları ile ilgili projelerin Türkiye'de son dönemlerde gündeme gelmeye başladığına işaret eden Şahin, projenin tatilcilerin, turistlerin ve vatandaşların bu güzergahı bisiklet, fayton ve yürüyüş yaparak keşfetmesini amaçladığını kaydetti.

Kültür Yolu'nun tanıtımı için bir dizi çalışma yaptıklarına değinen Şahin, proje konusunda halkı ve tur operatörlerini de bilgilendirdiklerini anlattı. Projenin kültür turizmini çeşitlendirmeye olumlu katkı sağlayacağını belirten Vali Şahin, bir soru üzerine, Fethiye'deki Telmessos Antik Tiyatrosu'nun da Muğla İl Özel İdaresi tarafından hazırlanacak projeyle restore ettirileceğini açıkladı.

Projenin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen etkinliğe, Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık, Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Bilal Söğüt, Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Veli Çelik, Bozüyük Belediye Başkanı Yaşar Gencel ve çok sayıda davetli katıldı.