Muğlalılar SİT Alanlarının Yapılaşmaya Açılmasına Tepkili



Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), kentle ilgili hazırlanan “Muğla 4 Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu”nun koruma statülerini değiştirerek yapılaşma tehdidine yol açtığını belirtiyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2014’te “Doğal sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi” başlattı.

Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, bu çalışama kapsamında Türkiye, 22 bölgeye ayrıldı. İhalelerle özel şirketlere bölgelerdeki SİT’lerin gözden geçirmesi için yetki verildi. Bu şirketler, uzmanların olduğu ekiplerle bütün sit alanlarını dört mevsim boyunca izleyerek raporlar hazırladı.

"Uluslararası sözleşmeleri ihlal ediyor"

Bu çalışmanın Muğla ayağında hazırlanan “Muğla 4 Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu”na sivil toplum örgütleri ve Muğla Belediyesi’nden itiraz var.

Raporun yayınlanmasının ardından 70'den fazla sivil toplum örgütünün birleşmesiyle kurulan Muğla Çevre Platformu'ndan (MUÇEP) Rezzan Şebin, bu raporun tüm kıyıları ve koyları yapılaşmaya açacağını belirterek raporu hazırlayanların imzalarını geri çekmesini ve Bakanlığın da bu raporu onaylamamasını talep ettiklerini söyledi.

“Bu rapor kıyılardaki ormanların, koyların denizle buluşan noktaların ‘günübirlik tesis’ adı altında yapılaşmaya açılacağını gösteriyor. Üstelik bu ormanlık hazine arazilerinin bazılarının kimlere verileceği bile şimdiden belli. Bu alanların hepsi Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelerle korunan alanlar. Bu sebeple Avrupa Komisyonu’nda da durumu anlatan bir mektup yollayacağız."

Üç parti karşı çıktı

Muğla Belediyesi'ndeki CHP, MHP ve AKP'li meclis üyeleri de oybirliğiyle raporu kabul etmediklerini belirten bir görüş sundu.

Muğla Belediyesi'nin İmar Komisyonu'nu raporunda, hazırlanan "Muğla 4 Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu"nda 13 paftanın yer aldığı ancak herhangi bir gerekçeli bilimsel araştırma raporunun sunulmaduğu bu sebeple de söz konusu öneri koruma statülerinin bilimsel gerekçeleri incelenemediği belirtildi.

Saruhan: Adım adım imarlaşma ilerler

Muğla Belediyesi CHP Meclis Üyesi Mustafa Saruhan, MHP üç partinin karşı çıktığı bu raporun geri çekileceğini umdukları belirtti.

“Yaşadığımız yörede doğal sit sayesinde korunmuş alanlar var. Bu rapor nedeniyle imara açılacak. Vahim bir durum. Zaten buraları zor koruyoruz. Ne Mavi Tur alanları kalır, ne insanların sosyal faaliyet alanı kalır.

"Buraların toplumun ortak değeri. Sit alanlarının derecesini düşürdüğünüzde ‘bir bina ile farketmez” diyemezsiniz. Adım adım bu imarlaşma ilerler. Zaten hep böle oldu adıma adım. Yeri geldi kara bitti. denizi doldurduk."

10 fotoğraf karesi betone terk edilecek

MUÇEP'in rapora itirazları şöyle:

* Özel Çevre Koruma Bölgeleri (ÖÇKB)  içinde kalan bu bölgelerdeki söz konusu arazilerin tümü, 1. derece SİT alanı. Raporda 2. derece koruma alanı ya da 3. derece sürdürülebilir turizm alanı olarak tanımlanıyor veya tamamen koruma statüsü dışına çıkarılıyor.

* Gökova’nın neredeyse %75’i, Bodrum'daki sit alanlarının %77'si, Karaada, Kissebükü kullanıma açılacak.

* Datça Yarımadası’nın ve Hisarönü Körfezi’nin yarısına yakını, Gökova Körfezi kıyılarının tamamı ve körfeze bakan yamaçları; hatta Fethiye’deki Göcek kıyıları-adaları, Ölüdeniz kıyıları ve Kelebekler Vadisi gibi Türkiye Turizmi denince akla gelen ilk 10 fotoğraf karesi içinde yer alan alan beton kamyonlarının insafına terk edilmek üzere.

* Bu değişiklik ile; Mavi Yolculuk, Doğa Gezileri, Bahçecilik, Zeytincilik, Doğal Tarım, Arıcılık gibi ekonomik açıdan sürdürülebilir sektörler ve yerel ekonomik faaliyetlerin yaşam alanları kalmayacak.

* Muğla’nın  kıyılarında, eşsiz ormanlarında, bâkir koylarında, doğa dostu köylerinde 50 bin dönümlük arazi turistik yapılaşmaya, 550 bin dönüm doğa mirası da “günübirlik turistik tesisler” adı altında betonlaşmaya  açılabilecek.