Muğla’nın Tarihi Saburhane Mahallesi Yeniden Canlandırılacak



Muğla Sinema ve Fotoğraf Sanatı Derneği (MUSFOD) ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Kentsel Tasarım Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feray Koca'nın birlikte hazırladığı “Saburhane'de Hatırlama Diyaloğu ve Hafıza Mekanları Atölye Serisi” projesi, Avrupa Birliği Sivil Toplum Kuruluşları Akademi işbirliği kapsamında destek almaya hak kazandı.

Sözcü’den Yaşar Anter’in haberine göre; AB tarafından destek almaya hak kazanan projenin amacının Saburhane Mahallesi'nin, mübadele öncesinden günümüze dayanan tarihini, sosyo-kültürel yapısını, anlamını ve hafızalarda kalan imgelerini, mekanlarını ortaya çıkarmak olduğunu belirten proje ortakları MUSFOD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Günay ve Doç. Dr. Feray Koca açıklama yaptı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Günay yaptığı açıklamada “Mübadele öncesinde kentin eğlence mekanı olarak işlev gören Saburhane Mahallesi, Mübadele sonrasında bu özelliğini kaybetmiştir ve kent için anlamı değişmiştir. Projenin amacı, mahallenin mübadele öncesinden günümüze dayanan tarihini, sosyo-kültürel yapısını, anlamını ve hafızalarda kalan imgelerini, mekanlarını ortaya çıkarmaktır. Böylece, yitip giden kültürel mirası, mahallenin dönüşen morfolojik yapısı ve mekanları vasıtasıyla fotoğraf sanatı üzerinden hatırlamak ve halkın kolektif belleğini tekrar işler hale getirmek hedeflenmektedir.” dedi.

Günay, “Bu projenin sonucunda elimizde Saburhane Mahallesi ve burada yaşayan mübadillere ilişkin önemli bir veri oluşacak.” diye konuştu.

Dört ay boyunca sürecek olan proje kapsamında dört ayrı atölye düzenleneceğini belirten Doç. Dr. Feray Koca ise, “Bu atölyelerde mübadele öncesinden günümüze kadar Saburhane Mahallesi'nin geçmişine yönelik kişisel albümlerden fotoğraf paylaşımı yapılacak. Düzenlenen ‘Hatırlama Diyaloğu Atölyesi' ile de paylaşılan eski fotoğraflar ve görsel materyaller ile birlikte belleklerdeki Saburhane Mahallesi tarihinin yeniden hatırlanması sağlanmış olacak. Projenin sonunda ise eski ve yeni fotoğraflardan oluşan bir sergi hazırlanacak.” şeklinde konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.