Muhalefet Tek Ses: Şahin İstifa



“Hükümetimizle kavga eden, zıtlaşan yerel yönetimler her projelerini Ankara’dan geçiremiyor” diyen ve akıllara, Turgut Özal’ın, 1989 yerel seçimleri öncesi ‘Eli kolu bağlı bir belediye başkanı ister misiniz?’ diyerek herkesi Anavatan’a oy vermeye çağıran kampanyasını getiren Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’e tepki yağdı. Muhalefet partileri, Adalet Bakanı’nı ‘seçmenleri tehdit etmekle’ suçlayıp istifasını isterken, Şahin açıklamasının arkasında durdu.

Antalya’da AKP’nin seçim bürosu açılışına katılan Adalet Bakanı Şahin, “Hükümetimizle kavga eden, zıtlaşan yerel yönetimler her projelerini Ankara’dan geçiremiyor. Maalesef bu Türkiye’nin gerçeği. O nedenle halkıyla barışık, hükümetiyle barışık, devletiyle barışık mahalli yöneticiler işbaşında olursa bizim sorunlarımız daha çabuk çözülür” demişti.

Şahin dün de gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine sözlerine şöyle açıklık getirdi: “Antalya milletvekiliyim, bakanım. Biri hariç, diğer partilere sahip belediye başkanlarıyla tanışma fırsatı bulamadım. Ben bakanım, ilçesine gidiyorum, ilçe belediye başkanı beni karşılamaya bile gelmiyor. Bir projesini bana getirip Ankara’da yardımcı olur musunuz demiyor. Biz herkesin hükümetiyiz. Belediye başkanlarının da herkesin belediye başkanı gibi hareket etmesi gerekir. Ben Antalyalı seçmenlere merkezi hükümetle diyaloğu olan bir belediye başkanı seçmeleri yönünde çağrıda bulundum.”

Meclis’te soru önergesi

Şahin’in sözlerine yönelik tepkiler Meclis’e de  taşındı. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, soru önergesinde Şahin’e “Mahalli seçimler öncesinde vatandaşları tehdit mi ediyorsunuz? Hükümetinizde AKP’li olmayan belediyelerin işlerinin yapılmaması için alınmış bir kararınız var mı? Açıklamanızın Adalet Bakanı olarak seçim yasalarına uygun olduğunu düşünüyor musunuz?” diye sordu. 

‘Hangi projeler engellendi?’

CHP Milletvekili Hüsnü Çöllü de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Adalet Bakanınız tarafından açıklandığına göre, iktidarınız döneminde hangi belediyelerin hangi projelerine engel çıkarılmıştır?” dedi.

 1989 yerel seçimlerinden önce de devrin iktidar partisi ANAP’ın lideri Özal, seçmene, “Belediyeleri iktidardan seçin” mesajı vermişti. Özal’ın fotoğrafları eşliğinde gazetelere, ‘Eli kolu bağlı bir belediye başkanı ister miydiniz?’,  ‘Hizmet için el ele, uyum içinde’ başlıklı ilanlar verilmiş, ancak seçimde ANAP?hüsrana uğramıştı.