"Mühendisler de Uzmanlık Sınavına Girmeli"



Dünya Gazetesi'nden Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, Poyraz, mühendislerin de mezun olduktan sonra doktorlar gibi uzmanlık sınavına tabi olmaları gerektiğini belirtti. Poyraz, 2023 yol haritası kapsamında yer alan "İklimlendirme sektöründe profesyonel mühendislik" projesine dönük olarak iklimlendirme sektöründe de mühendislik alt yapısının sağlamlaştırılması, mühendislere verilen eğitim ve eğitim sisteminin nasıl olması gerektiği hakkında çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.

Gelişmiş ülkeleri baz alarak yaptıkları çalışmalarda, dünyanın artık yönünü profesyonel mühendisliğe çevirdiğini gördüklerini vurgulayan Poyraz, 4 yıllık mühendislik fakültesini bitirenlerin TMMOB'ye kayıt yaptırdıktan sonra mühendis unvanı aldığını söyledi. Sanayici olarak bu durumun eksikliğini yaşayarak gördüklerini dile getiren Poyraz, "Nasıl ki bir tıp doktoru, uzmanlık alanı için TUS ve zorlu staj yolculuğunu geçmek zorundaysa, mühendislerimiz için de profesyonel mühendislik alt yapısı ve sistemi bir an önce oluşturulmalı. Bugün yaşamımızın her alanında ayrı bir  mühendislik söz konusudur" dedi.

Giyilen kıyafetlerden, evdeki klimalara ve su içilen bardaklara kadar her şeyde mühendislik hizmeti olduğunun altını çizen Zeki Poyraz, "Çeşitlenen ihtiyaçlar, artan nüfus ve hızla gelişen teknolojiyi göz önüne aldığımızda mühendislik eğitimimizi gözden geçirmeliyiz diye düşünüyorum" diye konuştu.

4 yıllık temel eğitim sürecinin ardından uzmanlık sınavları, staj süreçleri ve belirli aralıklarla yenilemelerin yapılması gerektiğini vurgulayan Poyraz,"Her geçen gün gelişen teknolojiye ayak uydurabilmek için mühendislerin de kendilerini geliştirmek ve sınamak zorundadırlar"dedi. Poyraz, bu konuda bir kamuoyu oluşturup, projeyi yaşama geçirmeye başlamayı arzu ettiklerini ifade etti.