Mühendisler ISOHA Fuarı'nda Buluştu



Dünya Fuar Yapım Ltd. Şti. tarafından düzenlenen ISOHA (Isıtma, Soğutma, Klima, Havalandırma, Yalıtım, Pompa, Vana, Tesisat, Su Arıtma ve Güneş Enerjisi Sistemleri) Fuarı, CNR Expo’da açıldı. 20 bin profesyonelin gezmesinin beklendiği fuar, 18 Ocak’a kadar açık kalacak. Dünya Fuar Yapım Ltd. Şti. Genel Müdürü Murat Demirtaş, Türkiye’nin jeopolitik konumu nedeniyle avantajlı olduğunu belirterek, “BDT, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrupa’nın ortasında yer alan Türkiye, giderek artan yabancı yatırımlarla birlikte  ısıtma, soğutma ve İklimlendirme cihazları üretiminde AB’nin imalat merkezi oluyor” dedi.

Yıllık 54 milyar dolar ticaret hacmi bulunan dünya soğutma ve klima pazarının liderinin ABD olduğunu belirten Demirtaş, Avrupa’da ise hızla büyüyen pazarların Rusya ve Türkiye olduğunu vurguladı. Türkiye’nin Avrupa pazarının yüzde 12’si kadar olduğunu ve hızla büyüdüğünü açıklayan Demirtaş, split klima açısından Türkiye’nin Avrupa’nın 3. büyük pazarı olduğunu ve bu konudaki rakiplerin İspanya ve İtalya olduğunun altını çizdi.

Demirtaş, açıklamasının devamında soğutma ve klima sektörlerinin yanı sıra dünya’nın en büyük panel radyatör üretimi ve ihracatının Türk firmaların elinde olduğunu vurguladı. Bunun yanı sıra, pompa ve vana üreticilerimizin de dünya normlarında ürünler ürettiğini belirtti. Türkiye’de İklimlendirme sektörünün yıllardır Türkiye genel büyümesinin 4 misli hızla büyüdüğünü belirten Demirtaş, “Doymamış Pazar ve ihracat sayesinde bu trendin devam edeceğini düşünüyoruz. Global şartların neler getireceğini hep birlikte göreceğiz” şeklinde görüşlerini belirtti. 

ISOHA fuarında 150 firma ürün ve hizmetlerini sergileyecek. ISKAV (Isıtma, Soğutma, Klima Arastırma ve Eğitim Vakfı) ve KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı)’in desteklediği 10.000 m2 alanda düzenlenen ISOHA fuarını 20.000 kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. ISOHA fuarında KOSGEB, fuara katılacak KOBİ’lere katılım desteği sağlıyor.