Mühendislerden İş Kazalarına Protesto



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyeleri, '3 Mart TMMOB İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü' dolayısıyla Olgunlar Sokak'ta Madenci Anıtı önünde bir araya geldi. Mühendislere bazı sivil toplum örgütü ve sendika üyeleri de destek verdi. Mehmet Torun, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'de her yıl binlerce iş kazası yaşandığını, onlarca kişinin hayatını kaybettiğini, yüzlercesinin yaralandığını söyledi. İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili düzenlemelerin sorunlu olduğunun her yıl yaşanan iş kazaları ile kendini gösterdiğini savunan Torun, artık medyanın bile 'iş kazası' yerine 'iş cinayeti' sözünü kullandığını ifade etti.
     
'İş cinayetleri' sonucu Türkiye'de kayıtlı iş yerlerinde her yıl yaklaşık bin 500 işçinin hayatını kaybettiğini belirten Torun, ''Bu verilere kayıt dışı çalışan iş yerleri ve işçiler de eklendiğinde ortaya çıkan sonuçlar oldukça vahimdir. Türkiye bu rakamlarla, dünya sıralamasında en fazla işçi ölümlerinin yaşandığı ilk üç ülke içerisinde, Avrupa'da ise birinci sırada yer almaktadır. Yapılan araştırmalara göre iş kazalarının yüzde 98'i, meslek hastalıklarının yüzde 100'ü önlenebilir iken, gerekli önlemler alınmadığı için maalesef her yıl iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı birçok insan hayatını kaybetmektedir'' diye konuştu.

"Yeni yasa, işverenlerin sorumluluğunu ortadan kaldırmaya yönelik bir düzenleme"
     
Yeni çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun da sorunun merkezine inen ve ona göre çözümler üreten bir yasa olmadığını savunan Torun, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Bu yasadaki en önemli sıkıntılardan biri iş yerinde 'kaza' olduğunda, sorumlu tutulacak kişilerin yine aynı iş yerinde ücretli olarak çalıştırılan mühendisler olmasıdır. Yeni yasa, iş kazalarında işverenlerin sorumluluğunu ortadan kaldırmaya yönelik bir düzenleme olarak karşımıza çıkmaktadır. İş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne geçilebilmesi için iş yerlerinde 'önce insan, önce sağlık, önce iş güvenliği' anlayışı yerleştirilmelidir. Yaşanan her olaydan sonra söylendiği gibi 'ölümler kader' değildir.''
     
Torun, iş kazalarının önlenmesi için taşeronlaştırmanın engellenmesi, 50'den fazla işçi çalıştıran sanayi işletmelerinde ''tam zamanlı'' iş güvenliği mühendisi çalıştırılmasının zorunlu hale getirilmesi, işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimine önem verilmesi, eğitim almamış çalışana işbaşı yaptırılmaması, kişisel koruyucuların mevzuata uygun olması, meslek hastanelerinin sayısının artırılması, sigortasız ve sendikasız çalıştırmanın önlenmesi gibi önerilerde bulundu.