Muhtarların Yarısı Prim Borç Batağında



CHP Genel Başkan Yardımcısı Ateş’in soru önergesine İçişleri Bakanı Atalay’ın yanıtı muhtarların durumunun içler acısı olduğunu ortaya koydu. Ankara’daki 900 muhtarın 433 tanesinin prim borcu bulunuyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş’in soru önergesine İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından verilen yanıt, başta Başkent olmak üzere Türkiye genelinde muhtarların çok zor şartlar altında çalıştığını ortaya koydu.

Ankara’daki 900 muhtarın 433 tanesinin prim borcu bulunuyor. Ankaralı muhtarın prim borcunun toplamı ise 4 milyon 426 bin 67 TL. Bu muhtarların 144 tanesinin prim borçları 10 bin-20 bin TL arasında. Toplam 92 muhtarın prim borcunun ise 20 bin TL’nin üzerinde olduğu ortaya çıktı. 440 muhtarın ise çalışmalarını yürüteceği bir muhtarlık binası bulunmuyor.

Türkiye genelinde yeni kurulan mahalleler hariç 52 bin 65 muhtar görev yapıyor. Prim borcu olan toplam muhtar sayısı 14 bin 234. 23 ildeki muhtarların prim borçlarına ilişkin bir veri de bulunmuyor. Ateş’in soru önergesine verilen yanıta göre de 49 ilde bulunan muhtarların toplam prim borcu 103 milyon 674 bin 701 TL. En fazla prim borcu olan il 8 milyon 898 bin 250 TL ile Burdur olurken, en az borcçlu muhtarların bulunduğu Sinop’ta bu borç bin 998 TL.

Türkiye genelinde 61 ilde 20 bin 601 köy ya da mahallede muhtarlık binası bulunmuyor.

Muhtarlara aylık 320 TL ödenek ayrıldığını söyleyen Ateş, "Bu düşük ücrete karşılık muhtarın prim borcu aylık 300-340 TL arasında. Bu parayla elektriği mi ödesin, doğalgazı mı ödesin, prim borcunu mu yatırsın?" dedi. Ateş şöyle dedi:

"Muhtarlarımız seçimle gelen yönetim şeklinin en önemli unsurlarından. Bilindiği gibi bir Cumhurbaşkanının partisi yoktur, bir de muhtarların. Ancak rakamlar gösteriyor ki muhtarlarımız çok zor şartlarda hizmet vermeye çalışıyor. Bir tarafta saray yavrularında hizmet veren belediyeler, diğer tarafta kulübesi bile olmayan muhtarlarımız. Böyle iş olmaz. Muhtarlarımızın prim borçlarını devlet ödemeli. Personel ihtiyaçları bağlı bulunduğu belediyelerden karşılanmalı."