Muhtemel Bir Depremde Yıkılan Ayasofya Değil, Süleymaniye Olurmuş!



Ayasofya Camii üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan ABD'nin Princeton Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet S. Çakmak, Ayasofya'nın Richter ölçeğine göre 7,5 büyüklüğündeki bir depremden dahi zarar görmeyeceğini, İstanbul'da meydana gelmesi muhtemel depremde Ayasofya'dan ziyade Süleymaniye Camii'nin tehlikede olduğunu söyledi.

New York'ta Türkevi'nde düzenlenen ''Depremler ve Türkiye'deki Tarihi Yerlerin Korunması'' başlıklı konferansa katılan Çakmak, milattan sonra 532-537 tarihleri arasında inşa edilen Ayasofya'nın dönemi için büyük bir mimarlık, mühendislik ve tasarım devrimi anlamına geldiğini söyledi. Ayasofya'nın inşasında ''denize atsan yüzecek'' denilecek kadar hafif tuğlalar ve çok özel bir harcın kullanıldığını anlatan Çakmak, Ayasofya'yı inşa eden Bizanslı mimarların İstanbul'un deprem gerçeğini de yakından bildiklerini ve binayı ona göre yaptıklarını ifade etti.

Tarihi verilerin İzmit civarında büyük bir depremden sonra İstanbul yakınlarında da büyük bir deprem meydana geldiğini gösterdiğini ve bunun her 100-150 yılda bir tekrarlandığını kaydeden Çakmak, Süleymaniye Camii'nin depreme karşı çok daha dayanaksız olduğuna dikkat çekti.