Murat Morova'dan “Kaydedilmiş Manzaralar”



Ankara Galeri Nev yeni yıla Murat Morova’nın “Kaydedilmiş Manzaralar” sergisiyle başlıyor.  Morova sergide yer alan işlerinde, “sefer halinde düşünmek” ile “seferi düşünce”nin birbiriyle örtüştüğü anlardan yola çıkıyor. Morova “yolculuklarından mesul” bu manzaraların şimdiki zaman ile ilgili olduklarını vurguluyor. Ankara ve çevresini, başka bir deyişle artık yabancılaştığımız bir coğrafyayı, geleneksel bir ifade ile çağdaş sanatın yerleştirme, fotoğraf ve desen gibi araçlarını bir araya getirerek sunuyor. Eserler, bir yandan perspektife dayalı Batı peyzajının, diğer yandan ise perspektifi reddeden Doğu minyatürlerinin izlerini taşıyor.

1977’de Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi’ni bitiren Murat Morova ilk sergilerini 1987-1988 yıllarında açtı. 1989’da eserleri, İkinci İstanbul Bienali kapsamında izlendi. 2001 yılında, Beral Madra’nın küratörlüğünde Venedik Bienali Türkiye Pavyonu için gerçekleştirilen “Itırlı Bahçe”de yer aldı. Aynı yıl Bonn Sanat Müzesi’nde açılan “Şehrin İşaretleri” sergisine, kendi suretini Yerebatan Sarayı’nın suları üzerinde gezdirdiği fotoğraflarla katıldı. Bir sonraki yıl Buenos Aires Bienali’ne davet edildi. Ardından işleri Kopenhag, Paris ve Selanik’te düzenlenen çeşitli grup sergilerinde izlendi. Geçtiğimiz yıl ise Frankurt Kitap Fuarı’na eşlik eden “Istanbul Art Affair” sergisine, Viyana’da düzenlenen “Index” sergisine ve Milano’da düzenlenen “Bovisa” Triennali’ne katıldı. Bu süreç içinde Ankara ve İstanbul’daki kişisel sergileri düzenli aralıklarla devam etti.

Murat Morova’nın 16 Ocak Cuma akşamı, sanatçının katılımıyla Ankara Galeri Nev’de açılacak olan sergisi 11 Şubat’a kadar izlenebilecek.