MÜSİAD’a Bir Köy



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul’un Hadımköy beldesindeki 1217 dönümlük arazide AKP’ye yakınlığı ile bilinen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) isteğiyle kamulaştırma çalışmalarına başladı. Kamulaştırma kararının ardından TOKİ’nin arsaları düşük fiyatlarla kamulaştırması için bölgenin altyapı yatırımları durduruldu. Köyün içinden geçen Hadımköy Deresi’nin arıtması durdurularak yurttaşlara arsalarınızı satın baskısı yapılmaya başlandı.

TOKİ, Hadımköy beldesine bağlı Deliklikaya köyündeki 1217 dönümlük araziyi kamulaştırmak için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan izin aldı. Başbakanlık’ın 28 Eylül 2006 tarihli kararının ardından bin dönümlük araziyi kamulaştıran TOKİ, Başbakan Erdoğan’ın onayladığı 16 Haziran 2008’deki ikinci iznin ardından 1217 dönümlük alanda yeniden çalışmalarına başladı.

TOKİ’nin belirlediği 15-20 dolar arasındaki metrekare fiyatı bölge halkının tepkisine neden oldu. TOKİ’nin belirlediği fiyatı adil bulmayan bölge halkı arazilerin ucuz fiyatla el değiştirmesi için köyün altyapı yatırımlarının durdurulduğunu söylediler. Dava açma hazırlığında olan yurttaşlar, “Köy sınırından geçen Hadımköy Deresi arıtılmıyor. Hem belediye hem de TOKİ bizi bezdirmeye çalışıyor. Altyapı yok, yollarımız bile yapılmıyor” dediler. Deliklikaya köyünün sınırlarının son bulduğu yerde derenin arıtıldığına dikkat çeken bölge sakinleri, “İlk kamulaştırmalarda el değiştiren araziler metrekaresi 250 dolardan başlayan fiyatlarla MÜSİAD’a bağlı Özar ve Demirciler adlı iki kooperatife satıldı. Şimdi de bu bölgede sanayi tesisi yapmak istiyorlar” diye konuştular.

MÜSİAD Genel Sekreterliği’nden iddialara ilişkin yapılan açıklamada söz konusu bölgede MÜSİAD üyesi kooperatiflerin iştirakçi olarak faaliyette bulundukları belirtilerek “Üyelerimizin çalışmaları kurumumuzdan bağımsız yürütülmektedir” denildi. Hadımköy Belediyesi yetkilileri ise TOKİ’nin kamulaştırma çalışmalarını doğrulayarak projenin Hadımköy Belediyesi’nin sorumluluğunda olmadığını belirttiler.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar imzasıyla Başbakanlık’a iletilen kamulaştırma yazısında, İstanbul’un Çatalca ilçesine bağlı Hadımköy Beldesi’nin Deliklikaya köyü sınırlarında yapılması planlanan “konut, eğitim, sağlık, sanayi ve turizm yatırımları” için arsa sıkıntısı bulunduğu gerekçe gösterilerek kamulaştırma yetkisi istendi. Söz konusu arazinin 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları’nda Lojistik Tesisleri alanı olarak tahsis edildiği de kaydedilen yazıya göre, arazilerin üzerinde “her türlü imalat, ‘sanayi tesisi’, sebze-meyve hali ve nakliye ambarları” yapılabilecek.