Müşteriyi Yüzde 25 Zamma İkna Edince Seramikteki Daralmadan Etkilenmedik



İnşaat sektöründe yaşanan durgunluktan seramik üreticileri de nasibini aldı. Pek çok firma yatırım planlarını askıya alırken, sektörün önemli oyuncularından Yurtbay, daralmayı müşterilerini zamma ikna ederek aşma yolunu seçti.

Yarım asır önce kurulan Yurtbay'ın seramik pazarındaki payı yüzde 7 civarında. 2007 yılında 150 milyon yeni lira ciro yapan şirket, 30 milyon dolarlık da ihracat gerçekleştirdi.

Son birkaç yıldır zirve yapan inşaat sektöründe 2007 ortalarında başlayan daralma sonucu inşaat malzemeleri üreticileri frene bastı. Azalan satışlar geliri düşürürken, doğalgaz ve elektrik zammı üretim maliyetlerini yukarı çekti. Yurtbay Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yurtbay, azalan satış gelirini zamla dengeleme yolunu seçmiş. Herkesin çıkış yolu aradığını belirten Yurtbay, "Biz de müşterilerimizi yüzde 20-25 zamma ikna ettik. Böylece daralmadan ciddi biçimde etkilenmedik." dedi.

Özellikle doğalgaz zammının sektörü iyice zora sokacağını kaydeden Yurtbay, "Geçen sene üç-dört seramik fabrikası kapandı. Üretime devam edenler de ancak yüzde 40 kapasiteyle çalışıyor. Biz ise kapasitemizin yüzde 80'ini kullanıyoruz. Ancak durum çok iç açıcı değil." şeklinde konuştu. Kurların düşük olmasından şikâyet eden Yurtbay, Anadolu sanayicisinin para kazanamadığını, bunun için yatırımların sekteye uğradığını ifade etti. Ancak Yurtbay, sektördeki daralmaya rağmen yatırımlarını sürdürmek istiyor.

İhracatı 2008'de 50 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerine dikkat çeken Yurtbay, yapı kimyasalları ve vitrifiye alanlarına da 2009'a kadar girmeyi düşündüklerini söyledi. Öte yandan 2008'de Eskişehir'deki fabrikaya 6 milyon Euro değerinde teknik granit üretim tesisleri kuracaklarını açıkladı. Şirketin seramik üretim kapasitesi halen yıllık yaklaşık 21 milyon metrekare.