Müteahhit 'Teminat' Sözünü Halk’tan Aldı



Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Halk Bankası'ndan yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde teminat mektubu konusunda destek sözü aldı. Birliğin yeni hedefi Ziraat Bankası. TMB Başkanı Erdal Eren, yaptığı açıklamada, konuyla ilgili olarak, Türkiye Halk Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Cebeci ve Genel Müdür Hüseyin Aydın ile bir görüşme yaptıklarını söyledi. Görüşmede Cebeci'nin, banka olarak, iletilen projeleri en hızlı şekilde değerlendirerek müteahhitlerin önünü açacak her türlü desteği vereceklerini söylediğini belirten Eren, hatta Halkbank yönetiminin bir Proje Değerlendirme Birimi kurarak, yurtdışı müteahhitlik projeleri için teminat mektubu vermeye başladığını ilettiğini kaydetti.

Eren, bunun, mevcut kriz ortamında Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında gelen istihdam problemine başka ülkelerin kaynaklarından çözüm üretecek çok önemli bir başlangıç olduğuna dikkati çekti. TMB Başkanı Erdal Eren, benzer duyarlılığın ve desteğin Ziraat Bankası yönetimi tarafından da bir an önce gösterilmesini beklediklerini dile getirdi.

Eren, TMB tarafından yıllardır yurtdışı müteahhitlik hizmetlerindeki iş hacminin artmasının önündeki en önemli engel olarak görülen teminat mektubu sorunu ve bu konuya çözüm olarak önerilen kamu bankalarının teminat mektubu vermesi konusunun, son olarak 19 Ocak 2009 tarihinde yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında da ele alındığını anımsattı.