Müteahhitler İnşaat Sanayicisi Olarak Tanımlanmak İstiyor

Müteahhitler, kalitesiz üretimin neden olduğu itibar kaybı ve imaj erozyonunun yok edilmesi için yeni hükümetten ricada bulundu. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) tarafından hükümet üyeleri ve TBMM'ye gönderilen raporda, inşaat sektörüne girişte hiçbir asgari koşulun bulunmayışının ve geçmişte kullanılan karne sisteminin sektörde yaşanan imaj erozyonunun temel nedenleri olduğu belirtildi. Raporda, "Kriterlere dayalı olarak müteahhit yerine, inşaat sanayicisi kavramı yeniden tanımlanmalı" denildi.

Müteahhitlerin gönderdiği raporda sektörün beklentilerine yer verildi. Özellikle tarım alanında yapılan yatırımlarda sektörün ciddi sıkıntı yaşadığı belirtilen raporda, 293 adet devam eden tarım projesinin toplam 1 milyar 508 milyon 710 bin liralık maliyeti olduğu vurgulandı. Kamu yatırımlarına tahsis edilen kaynağın yetersiz bulunduğu raporda, "kamu yatırım stokunun mevcut sınırlı kaynaklarla eritilebilmesinin mümkün olmadığı" ifade edildi.

Raporda, müteahhitlerle ilgili olarak kapsamlı bir çalışma yapılması talebi de yer aldı. Müteahhidin bir sözleşme yaptığında üstlendiği iş ne olursa olsun, gelecekte karşısına çıkabilecek tüm belirsizlikleri göze alarak söz veren ve işi sözleşme süresi içinde ve önceden belirlenmiş kalite standartlarına uygun olarak tamamlamayı taahhüt eden taraf olduğuna vurgu yapılan raporda, "Ülkemizde hızlı nüfus artışı, gelişme sürecini bir an önce tamamlama zorunluluğu hızlı yapılaşmayı gerekli kılmaktadır. Hızlı yapılaşma ve kalite sorununu aynı anda çözmek zorunda olan inşaat sektöründe müteahhitlik kesimini yakından ilgilendiren önemli sorun kalitesiz üretimin neden olduğu itibar kaybı ve imaj erozyonudur" denildi.

Müteahhit kelimesinin hafızalarda olumsuz bir imaj yarattığı vurgulanan raporda, "İnşaatın aslında bir yapıyı üretme süreci olduğu, üretim temelinde de sanayiden farklı olmadığı dikkate alınarak, kriterlere dayalı olarak inşaat sanayicisi kavramları yeniden tanımlanmalı" denildi. Raporda, sektöre katılacak firmalarda mimarlık, makine ve elektrik mühendisliğine dayalı bir yapılanmanın koşul olarak aranması da istendi.