Müteahhitler Sınıflara Ayrılıyor



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı inşaat sektöründe yeni bir dönem başlatmaya hazırlanıyor. Bakanlık tarafından hazırlanan kanun teklifine göre müteahhitler 9 sınıfa ayrılacak ve her müteahhit istediği işi yapamayacak.

Firmalar yeterliliği kontrol edilerek buna göre sınıflandırılacak. Her firma sınıfının izin verdiği büyüklükteki işleri yapabilecek. Kentsel dönüşüm ruhsatlarında ise ‘bina tamamlama sigortası ya da teminat’ şartı getirilecek.

Emlak Kulisi'nde yer alan habere göre meclise gönderilen kanun teklifinde, 3194 sayılı imar kanununda değişiklik yapılması, özel sektörde yapım işlerini yapacak olan müteahhitlerin belirli ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterliliğe sahip olması gibi yenilikler yapılacak.

Kanun teklifinde “Yetki sahibi müteahhitler, yeterliklikleri dikkate alınarak, 9 sınıfta gruplandırılacak, üstelenebilecekleri işler de yeterliliklerle uyumlu olarak tanımlanacak” ifadeleri kullanıldı. Söz gelimi daha önce en çok 100 konut yapmış biri, 1000 konutluk bir işe giremeyecek. Ya da o işin yatırım değerinin yüzde 5’ine bile sahip olmayan firmaya ruhsat verilmeyecek.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Kanun teklifinde kentsel dönüşüm yasasında da günümüz ihtiyaçlarına göre revize edilmesi gerektiği belirtildi. İstanbul'da bir çok bölgede kentsel dönüşüm kapsamında sorunlar yaşanıyor. Firmaların bir kısmı mali sorun yaşayıp çalışmalarını durdurunca hem evi yıkılıp yeni evini bekleyen hem de yapılacak projeden yeni ev alan vatandaşlar mağduriyet yaşamaya başladılar.

Bu mağduriyetlerin yaşanmaması için kentsel dönüşüm kapsamında iş yapacak firmalardan ruhsat verilmeden önce bina tamamlama sigortası yaptırması ya da bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartları sağlaması istenecek.