Müteahhitlerden ‘Kentsel Dönüşümde Vatandaş Mağdur Edilmesin’ Uyarısı



TOBB Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli Müteahhitlik Meclisi Başkanı Bekir Adıyaman, kentsel dönüşüm projeleri uygulanırken, vatandaşların mağdur edilmemesini istedi. Bunun için de ilgili süreçlerin önceden planlanması gerektiğini vurguladı.? Adıyaman, Türkiye’de hem deprem riski, hem de dere yataklarındaki yapılaşma sebebiyle çok sıkıntılı bölgeler bulunduğuna dikkat çekti. “Bu yapılar yıkıldığında orada oturanların nerede yaşayacağı konusu, önemli bir sosyal ve ekonomik problem olarak karşımızda duruyor” diye konuştu.

TOBB Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli Müteahhitlik Meclisi, Ankara’da toplanarak, 'kentsel dönüşümün müteahhitlik sektörüne yansımaları' ve 'yangın yönetmeliğinin revizyonu' ile 'Afet Riski Altındaki Yapı ve Alanlar Hakkındaki Kanun Taslağı' konularını görüştü.

“Deprem değil riskli binalar insanı öldürür”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü yetkililerinin de katıldığı meclis toplantısında, kentsel dönüşümün hukuksal, sosyal ve ekonomik boyutları ile Kanun’un getirdiği yenilikler ve istisnalar hakkında ayrıntılı bilgi verildi.

Türkiye’de kentsel alanlardaki tahribatın en önemli etkenlerinin; afete dayanıksız yapılaşma, gecekondulaşma ve çarpık yapılaşma olduğuna işaret edildi. Zamanla niteliğini kaybeden kentsel alanların iyileştirilmesi ihtiyacının ön plana çıktığı dile getirildi. Bakanlık yetkilileri, Kanun ile afet riskli alanların dönüşümünü ve riskli yapıların yıkımını sağlayarak, ülke genelinde güvenli ve yaşanılabilir alanların oluşturulmasının amaçlandığını belirtti.

“Riskli yapılar mutlaka yıkılacak”

Kanun Taslağının yasalaşması halinde, riskli yapıların mutlaka yıkılacağını anlatan yetkililer, anlaşma sağlananlara kredi, konut ve işyeri tahsisi, konut sertifikası gibi destekler verileceğinin altını çizdiler. Bakanlık yetkililerin verdiği bilgiye göre; zorunlu hallerde kamu arazileri, Kanun’un amacına uygun olarak kullanılacak. Uygulama temelde vatandaşlarca yürütülecek ve devlet, yardım ve destekler dışında mümkün olduğunca az müdahalede bulunacak. 
          
“Japonya örneği”

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Ankara Şube Başkanı Nazmi Şahin ise, riskli yapılar test edildiğinde birçok yapının 2007 yılında çıkartılan yönetmeliğe uymayacağını söyledi. Şimdiye kadar deprem yüzünden çok büyük kayıplar verildiğini, bu sebeple kentsel dönüşümün çok önemli olduğunu belirten Şahin, “Japonya’da çocuklar lamba sallandığında nasıl oyunlarına devam ediyorsa, ülkemiz çocuklarının da deprem olduğunda aynı rahatlıkla oyunlarına devam edebilmesi için bu düzenlemelere ihtiyaç var” dedi.

Meclis Başkan Yardımcısı Süleyman Temizci de, işçi çadırlarında çıkan yangınlarda sadece müteahhitlerin suçlandığına işaret ederek, yangın yönetmeliğinin bir an önce revize edilmesini istedi.