Müteahhitlere Göre İçeride Krizin Birinci Nedeni TOKİ



Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, Türkiye ekonomisinin taşıyıcı lokomotifi olan inşaat sektörünün zorda olduğunu savunarak, "Türkiye’deki krizin dış nedenleri dışında krizi birinci tetikleyen unsur TOKİ faaliyetleridir. TOKİ derhal ticari konut üretiminden vazgeçmelidir" dedi.

Tellioğlu yaptığı yazılı açıklamada, inşaat sektörünün son 15 yılı, büyüme rakamları göz önünde bulundurularak değerlendirildiğinde 1993-1998 yılları arasında durgunluğa girdiğini, 1998-2003 yılları arasında sektörde reel olarak yüzde 26’lara varan bir küçülme görüldüğünü kaydetti. Sektörün, 2003 yılında son 10 yılın dip noktasına inmesinin ardından 2004’de yüzde 4,7, 2005 yılında yüzde 21,5, 2006 yılında yüzde 19,4, 2007 yılında yüzde 14 büyüdüğünü ifade eden Tellioğlu, 2008 yılında ise büyümenin yüzde 0,9 olacağını öne sürdü.

Acil eylem planı

Tellioğlu, bu oranlar Türkiye ekonomisindeki (GSMH) inşaat sektörü ve ara elemanlarının payının yüzde 33 olduğu dikkate alınarak değerlendirildiğinde, gelecek yıllarda ekonomideki büyümenin yüzde 2’leri geçebileceğinin düşünülemeyeceğini kaydetti. 2008 yılı itibarıyla inşaat sektörünün ciddi bir krize girdiğini belirten Tellioğlu, bunun ekonominin genel büyümesine de olumsuz yansıyacağını bildirdi.

İnşaat sektöründe yeni ve acil bir eylem planı ortaya koyulmadığı takdirde Türkiye ekonomisinin gelecek birkaç yıl yüzde 2’lerden fazla büyümesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Ticari konut üretiminden vazgeçilmeli

İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu "TOKİ derhal ticari konut üretiminden vazgeçmelidir. Sayın Başbakanımızın ’TOKİ Türkiye’deki krizi engellemiştir’ sözleri kendisini bu konularla ilgili kişilerin yanlış yönlendirmesinden kaynaklanmaktadır. Bilakis iddia ediyoruz ki Türkiye’deki krizin dış nedenleri dışında krizi birinci tetikleyen unsur TOKİ faaliyetleridir."

Türkiye’nin taşıyıcı lokomotifi alan inşaat sektörün zorda olduğunu belirten Tellioğlu, Türkiye’deki 200 bin sektör müteahhidi, 3 milyon çalışanı olan sektörün ciddi manada sıkıntıya girmesinin sebebinin TOKİ’nin sosyal konutlar dışındaki ticari ve verimli projeleri olduğunu iddia etti.