''Müteahhitlerimiz Uluslararası Pazardaki Güçlerini Başarıyla Sürdürüyorlar''



Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Emin Sazak, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu 225 firmanın toplam iş hacmi içerisinde Türk müteahhitlerin payı 2011'de yüzde 3,5 olarak gerçekleştiğini ifade etti. Türkiye'nin ''En Büyük 225 Uluslararası Müteahhit'' arasına giren firma sayısı itibariyle ilk kez 2009'da dünyada Çin'den sonra ikinci konumuna ulaştığını hatırlatan Sazak, şunları kaydetti:

''Bu yıl da küresel krizin devam eden etkilerine ve ana pazarlarımızdaki keskinleşen rekabete rağmen bu konudaki ikinciliğimizi sürdürmüş, son dört yılda ilk 225'e giren müteahhit sayısını 30'un üzerinde tutabilmiş ve yeniden 33'e yükseltmiş olmamız memnuniyet vericidir.

Tanınmış uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record (ENR) tarafından her yıl firmaların kendi ülkeleri dışında gerçekleştirdikleri iş hacimlerini dikkate alarak dünyanın en büyük ilk 225 uluslararası müteahhitlik firmasını belirlemek üzere kıyaslamalı bir araştırma yapılıyor. Bu araştırmada bir önceki yılda yurt dışındaki işlerden elde edilen gelirler esas alınıyor. Söz konusu araştırma aynı zamanda hem uluslararası pazardaki değişimlere hem de Türk müteahhitlerin dünyadaki konumuna ışık tutuyor.

Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhitlik firmasının 2008, 2009 ve 2010 yıllarında sırasıyla 382,44 milyar, 383,78 milyar ve 383,66 milyar dolar olan toplam uluslararası iş hacmi, 2011 yılında bir önceki yıla göre yüzde 18,1'lik bir artışla 453,02 milyar dolara yükseldi.''

Uluslararası müteahhitlik gelirlerinde belirli pazarlarda daralma görülürken diğer bazılarında büyüme kaydedildiğini belirten Sazak, en yüksek oranlı pazar büyümesi bir önceki yıla kıyasla yüzde 46,3'lük artışla Asya Bölgesinde görüldüğünü, buna karşın Afrika pazarının yüzde 4,2 oranında küçüldüğünü ifade etti.

Türk müteahhitlerin yüzde 46,4 ile rekor düzeyde büyüyen Asya bölgesindeki iş hacminde bir önceki yıla kıyasla artış kaydedilmesine karşın pazar paylarının gerilediğine dikkati çeken Sazak, Afrika Bölgesinde ise Türk müteahhitlerin hem iş hacmi rakamları, hem de pazar payı bir önceki yıla kıyasla düşüş gösterdiğini belirtti. Sazak, bunda Arap Baharı ve özellikle Türk müteahhitlerin en önemli pazarlarından olan Libya'daki olumsuz gelişmeler en büyük rol oynadığının altını çizdi.