Müteahhitlik Sektörü Tam Gaz Hedeflerine İlerliyor

Müteahhitlik sektörünün 2013 yılının ilk 6 ayında üstlendikleri projelerin bedelleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artarak 11,6 milyar dolar seviyesine ulaştı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yazılı açıklamasında, dünyada ikinci sırada bulunan müteahhitlik sektörünün her geçen gün başarılarına yenilerini eklediğini vurguladı. Müteahhitlik sektörünün 2013 yılının ilk 6 aylık döneminde gösterdiği performansın bunun kanıtı olduğuna işaret eden Çağlayan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"2013 yılının ilk 6 ayında üstlenilen 114 proje ile birlikte Türk firmalarının bugüne kadar üstlenmiş oldukları 7 bin 141 projenin toplam değeri 250,9 milyar dolar oldu. 2013 yılında Güney Sudan’da  üstlenilen proje ile birlikte müteahhitlik sektörümüzün proje üstlendiği ülke 101’e ulaştı. Sektör 2012 yılını, 27,2 milyar dolarlık proje değeri ile en fazla proje üstlendikleri yıl olarak rekorla kapatmıştı. 2012 yılının ilk 6 aylık döneminde, müteahhitlik sektörümüzün yurtdışında üstlendikleri 96 projenin toplam değeri 6,9 milyar dolardı. 2013 yılının ilk 6 ayında firmalarımızca yurtdışında üstlenilen projelerin değeri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70'lik gibi rekor bir artışla 11,6 milyar dolar seviyesine ulaştı. Müteahhitlik firmalarımızın 2013 yılının ikinci yarısında da bu performansı göstereceğine inanıyorum".

En fazla iş Türkmenistan'da

Bakan Çağlayan, 2013 yılında en fazla iş üstlenilen ülkeler arasında ilk sırayı Türkmenistan'ın aldığını bildirdi. Bu ülkeyi, Rusya Federasyonu, Azerbaycan, Kazakistan ve Irak'ın takip ettiğini ifade eden Çağlayan, "Türkmenistan'da yılın ilk 6 ayında üstlenilen projelerin bedellerinin 2012 yılının tamamında üstlenilen proje bedelleri seviyesini yakalamış olması müteahhitlik sektörümüz için Türkmenistan'ın gözde bir ülke olduğunu gösteriyor. 2013 yılının ilk 6 aylık süresinde Türkmenistan'da üstlenilen 28 projenin toplam değeri 4,8 milyar dolar seviyesine ulaştı" bilgisini verdi.

En büyük proje Aşkabat Havaalanı

Çağlayan, 2013 yılında üstlenilen projeler arasında, bir Türk firmasınca yurt dışında tek başına üstlenilen en büyük projenin Aşkabat Havaalanı projesi olduğunu belirtti. Müteahhitlik sektörünün tam gaz hedeflerine ilerlediğini vurgulayan Çağlayan, "Aşkabat Havaalanı projesinin yanı sıra Azerbaycan'da bugüne kadar üstlenilen en büyük proje olan Bakü Olimpiyat Stadı projesi, Kazakistan'da üstlenilen Bakır İşleme Fabrikası Projesi ve Kuveyt'te üstlenilen Liman Projesi yüksek proje değerleri ve nitelikleriyle ön plana çıkıyor. Ayrıca, Libya'da üstlenilen 200 milyon dolar değerindeki Elektrik Santrali projesi Türk müteahhitlik firmaları tarafından bu ülkede tekrar büyük projeler üstlenilmeye başlandığını göstermesi açısından büyük önem taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.