”Müteahhitlikte Ciddi Riskler Olacak”



Türkiye'nin önde gelen özel sektör kuruluşları arasında yer alan Alarko Holding'in CEO'su Ayhan Yavrucu, "Türkiye'nin CEO'ları konuşuyor" dizimizin bugünkü konuğu. İnşaatta canlanma beklemediğini ifade eden Yavrucu, sektörde arz fazlası nedeniyle oluşan stokların ancak 2010 yılında tüketileceğini ve yeni inşaatlara 2011 yılında start verilebileceğini kaydetti. 2009 yılında projelerin azalacağını ve rekabetin daha da sertleşeceğini söyleyen Yavrucu, emtia fiyatlarının da yükseleceğini ileri sürdü.

Yavrucu, "Petrol yine 150 dolara çıkacak. Demir-çelik ve bakır fiyatları çok geriledi, bunların fiyatı artacak. Müteahhitlikte aslında tuzak var. Ciddi riskler olacak. Emtianın bugünkü değerine bakarak teklif verenler, emtia fiyatı yükseldiğinde sıkıntıya düşecek. Onun için şirketler, tekliflerini hazırlarken, dikkatli olmalı" dedi. "Tabii ki bu yıl ekonomik açıdan zor bir yıl olacak ama ben genelde iyimserim" diyen Yavrucu, Türkiye'nin yumuşak karnının ise kredi kartları ve tüketici kredileri olduğunu söyledi.

Ayhan Yavrucu, "Bankacılık sistemi bu iki faktör açısından çok ciddi bir riskle karşı karşıya kalmazsa, 2009'un ikinci çeyreğinden itibaren insan psikolojisinde düzelme olacaktır" dedi. Krizin aynı zamanda bir fırsat olduğunun söylendiğini belirten Yavrucu, "Fiyat düşüşleri anında, enteresan imkanlar ortaya çıkabiliyor. Bunları her zaman değerlendirmeye hazırız. Yurtdışında enerji santralleriyle ilgilenebiliriz. Enteresan şeyler bulabilirsek neden olmasın" diye konuştu.