Müzelere Eğlenceli Gezi

Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzecilik Yüksek Lisans Programı'nın İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü ile yürüttüğü "Müzelerin Eğitim Amaçlı Kullanımı" projesinin ilk ürünü olan Okul-Müze Günleri 2003 yılından beri devam ediyor. 3 yıl içinde yaklaşık 2 bin ilköğretim öğrencisinin yararlandığı, klasik bir müze gezisinden farklı olarak içinde drama çalışmaları, resim atölyelerini de barındıran program sayesinde çocuklar görerek öğreniyor, keşfediyor.

Müzelerin eğitim kurumları olarak algılanmasını amaçlayan Okul-Müze Günleri, 3 yıl önce pilot proje olarak başladı. Proje kapsamında önce öğretmenler 3-4 günlük eğitimden geçiriliyor. Öğretmenler, belirledikleri tema çerçevesinde öğrencilere hazırlık çalışması yaptırıyorlar. Daha sonra İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne gelen öğrenciler 15'er kişilik 3 gruba ayrılıyorlar. Her birinin başında bir gönüllünün bulunduğu gruplara drama ve sanat çalışmaları yaptırılıyor.

BİLGİLER DAHA KALICI
Okul-Müze Günleri kapsamında ilköğretim 4.-5. sınıf ve 6.-7. sınıf öğrencileri İstanbul Arkeoloji Müzeleri Çağlar Boyu İstanbul Sergi Salonu'nda belirlenen "tarih önce çağlarda barınma, giyim, beslenme" veya "Antik Yunan-Roma ve Bizans dönemlerinde efsaneler, meslekler" gibi konularda çalışma yapıyorlar. Bütçesiz bir şekilde 3 yıldır süren projenin artık pilot olmaktan çıkıp kalıcı bir program haline getirilmesi düşünülüyor. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü İsmail Karamut, " Öğrenciler burada görerek öğreniyor. Eğlenerek eğitim gördükleri için daha kalıcı oluyor bilgiler" diyor.