Müzelerin En Uzun Gecesi Erken Bitti



'Uluslararası Müzeler Haftası Kutlamaları' çerçevesinde ülkemizde ilk defa geçen sene uygulanan, bu yıl da önceki akşama denk gelen 'Müzeler Gecesi', sessiz sedasız, bir o kadar da ziyaretçisiz geçti. Pera, İstanbul Modern, Ayasofya, Topkapı Sarayı ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin, heyecanla beklemelerine rağmen pek gelen gidenleri olmadı. Hem az sayıdaki ziyaretçiyi hem de görevlileri üzen bu tablo, kimilerine göre Fenerbahçe-Galatasaray maçından, kimilerine göre de iyi tanıtım yapılmamasından kaynaklanıyordu.

Müzelerde gündüz yaşanan kalabalık, gece saatlerinde yerini birkaç sanatsevere bıraktı. Müzeler Gecesi'ne katılan ziyaretçilerle konuştuğumuzda ortaya kimi zaman neşeli, kimi zaman üzücü tablolar çıktı. Afişi görüp öylesine giren de, uzun uzun yolları aşıp gelen de vardı ziyaretçiler arasında.

Ziyaretçilerin hikâyeleri uzundu ama müzelerin gecesi kısa sürdü. 19 Mayıs akşamı en çok ilgiye mazhar olan İstanbul Modern Müzesi, gençlerin işgali altındaydı. Üniversiteli kalabalık bir grubun yanındaki Sultan teyze dikkat çekiyordu. Kızını da yanına katıp Ankara'dan gelen Sultan teyzenin Topkapı ve Ayasofya'dan sonraki durağı İstanbul Modern'di.

Pera Müzesi'nin saat 01.00'e dek açık olduğunu anlatan gece mavisi afiş dikkat çekse bile afişe her bakan içeriye girmiyordu. Mustafa amca da müzenin boş olmasını yadırgayanlardandı. Kariye Sergisi açıldığından beri gelmek için bugünü bekleyen Mustafa amca, maça yordu tenhalığı. Mustafa amca ve 4 kişilik ailesi hafta içi de Sabancı Müzesi'ne gidecek. İstanbul Modern ve Pera'dan sonra pek çok ziyaretçinin yolu Sultanahmet'e düştü. İlk durak Ayasofya, gün içinde 25 bin ziyaretçiyi ağırladı. Vakit ilerleyince pek geleni gideni kalmadı haliyle. Birkaç delikanlı kapıları açık görüp ne var içeride diyerek içeri girmiş; güvenlik görevlileri ellerine bileti tutuşturunca da hadi gezelim bari demişti mesela.

Duyurular yetersiz kaldı
Gündüz bile yolundan kuş uçmayan, kervan geçmeyen İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde kalabalık bir görevli kitlesi bekledi gece boyu. "Bu saat oldu çalışıyoruz, gelen giden yok." diye sitem eden görevliler haklıydı aslında, zira Kültür Bakanlığı'nın sitesinde bile hangi müzenin ne gün saat kaça dek açık olacağına dair bilgi yok.

Fransa'nın öncülüğünde gerçekleştirilen 'Müzeler Gecesi', Paris ve Berlin gibi Avrupa kentlerine gece boyunca hareketlilik getiriyor, müzelerin çevresinde konserler düzenlenip kapılarında kuyruklar oluşuyor. Etkinlik kapsamında, dünyada 2 bin müze 19 Mayıs'ta 19.00-23.00 saatleri arasında ücretsiz gezildi. Türkiye'de ilk defa geçen yıl başlayan uygulama bu yıl biraz sönük geçse de henüz bitmiş değil. 'Müzeler Haftası' kapsamında, Rahmi M. Koç Müzesi 22 Mayıs Salı, Sakıp Sabancı Müzesi de 23 Mayıs Çarşamba gecesi ücretsiz gezilebilecek. Kültür Bakanlığı'na bağlı müzeler ise mesai saatleri içinde 24 Mayıs'a dek ücretsiz

Türkiye'de müzesiz il kalmayacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı, başlattığı proje kapsamında Türkiye'de müzesiz il bırakmayacak. Bu kapsamda müzesi olmayan 20 ilde müdürlük statüsü elde etmek için çalışmalar başlatıldı; birkaç yıl içerisinde de fizikî mekânlar oluşturulacak. İlk adım olarak Müzeler Haftası sürecinde Osmaniye Karatepe Müzesi, Kocaeli Müzesi açılacak. 2007 içinde İzmir Bergama ile Diyarbakır Arkeoloji Müzesi'nin eserleri yeni müzeye aktarılacak; Konya Akşehir, Afradisia, Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya, Van, Balıkesir, Elazığ, Antalya Elmalı, Samsun Bafra müzeleri, Tokat Atatürk Evi, Isparta Yalvaç Kültür Evi; 2008'de Aydın Milet ve Eskişehir müzeleri açılacak. Türkiye'de halen 94 müze müdürlüğü ve 96 bağlı birim olmak üzere yaklaşık 190 müze bulunuyor.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Şube Müdürü Zülküf Yılmaz, yeni müzelerle birlikte Türkiye'nin dünya standartlarını yakalayacağını düşünüyor. Yılmaz, "Müzelerimizdeki eser zenginliği açısından çok ileriyiz. Ancak müze sayımız yeterli değil. Eseri bizden az olup bizden 30 kat müzesi olan ülkeler var." diye konuşuyor.