Müzelerin İşletmesi Özel Şirketlere Devredilecek



Kültür ve Turizm Bakanlığı, müzelerin kafe ve hediyelik eşya dükkânlarının yanı sıra, gişelerini de özel şirketlere devretmeye hazırlanıyor. Düzenleme, Antalya Demre'deki Noel Baba Müzesi'nin devri ile başlayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Merkez Müdürlüğü (DÖSİM) tarafından işletilen müzelerin kafe ve hediyelik eşya dükkânları özel işletmelere verilmişti. Ancak yapılacak düzenleme ile müzelerin tüm işletmesi, gişesi dahil tamamen özel kuruluşlara devredilecek. Müze işletmesinin devri için bakanlık somut olarak ilk görüşmesini Koç Topluluğu ile gerçekleştirdi. Bakanlığın, Koç Grubu'nun özellikle yabancı turistlerin 'inanç turizmi' kapsamında ziyaret ettiği Demre'deki Noel Baba (St. Nicholas Kilisesi) Müzesi'nin devrine olumlu yaklaştığı öğrenildi. Bakanlığın onay vermesi halinde, Noel Baba Müzesi'nin işletme devri gerçekleştirilmiş olacak. Gişe gelirleri, müzenin güvenliği, tamamen işletmecinin sorumluluğunda kalacak. Müzenin denetimi ise bakanlık tarafından periyodik sürelerle gerçekleştirilecek. İşletmeci, müzeden elde ettiği gelirin bir kısmını, anlaşılan miktar üzerinden bakanlığa yıllık olarak ödeyecek. Bakanlık, süresi biten müzelerin kime devredileceği konusunda yeniden düzenleme yapabilecek. İşletmesi devredilen müzede bakanlığın kadrosunda bulunan sanat tarihçisi, arkeolog gibi uzmanları müzede kalacak. Ancak işletmeci, sözleşmeli çalışan elemanları çıkarabilecek. Hayata geçirilmesi planlanan yöntemin Avrupa ve diğer dünya ülkelerinde de uygulandığını belirten bakanlık yetkilileri, müzelerin sadece denetimlerinin devlet tarafından yapılacağını da kaydetti.

Noel Baba Müzesi ilk sırada

Koç Grubu'nun işletmesini almak istediği Noel Baba Müzesi, Antalya'nın Demre ilçesinde bulunuyor. Giriş ücreti 5 YTL olan müzenin ziyaretçi sayısı ise her yıl artıyor. 2007'nin Şubat ayında 6 bin 732 kişinin ziyaret ettiği müzenin ziyaretçi sayısı bir yıl sonra 8 bin 703 oldu. Aynı dönemde 18 bin 360 YTL olan müze geliri, bu yıl 23 bin 307 YTL'ye çıktı. 'Noel Baba Kilisesi' ya da 'Aziz Nicholas Kilisesi' olarak adlandırılan anıtsal yapının adı, 25 Ocak 2008 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete'de duyurularak, 'Noel Baba Müzesi' olarak değiştirilmişti.