Müzeyi Boşaltıp Depo Yapacaklar



Evrensel'den Ezgi Görgü'nün haberine göre, Tarihi Yıldız Sarayı içinde yer alan müzenin kapatılma gerekçesi sarayın restorasyon sürecinden geçmesi ve müzenin depo olarak işlev görmesi gerektiği. Müzenin kapatıldıktan sonra içindeki değerli eşyaların ve eserlerin ne olacağına dair bakanlıktan hiçbir çözüm önerisi gelmemiş.

Müze kimliğinin yanı sıra arşiv görevi de gören müzede Yaşar Kemal’den Aziz Nesin’e, Yakup Kadri’den Nazım Hikmet’e kadar dünyaca bilinen birçok yazarın eserlerini ve eşyalarını görmek mümkündü.

Yıldız Sarayı Arabacılar Dairesi’nde yer alan TYS Edebiyat Müzesi ve Yazın Belgeliği’nde Nazım Hikmet’ in Romanya’dan,Yugoslavya’dan ve Rusya’dan el yazısı düzeltmeleri ile notlarının da dahil olduğu sanatçıların belge değeri taşıyan yapıtları, mektup ve çalışmaları, bilgisayara yüklenmiş fotoğrafları ve yapıtları, kitaplık bölümünde araştırma kitapları, ansiklopedi, sözlük, antoloji ve derlemeler, yazarlar üzerine tezler, eleştiri ve deneme kitapları var. Ayrıca özel imzalı bazı kitaplar ve dergiler de bulunuyordu.

TYS destek bekliyor

Yaklaşık iki yıldır Kültür Bakanlığı’nın müzeyi boşaltmak istediğini belirten TYS 2. Başkanı Kamil Tekin Sürek, yeni bakandan randevu taleplerine yanıt vermesini beklediklerini söyledi. Sürek, süreci şöyle anlattı: Edebiyat müzesi 15 yıl önce Cengiz Bektaş’ın TYS başkanı olduğu dönemde kuruldu, o dönemin DSP’li Kültür Bakanı İstemihan Talay’la Cengiz Bektaş arasında bir protokol imzalanarak Yıldız Sarayı’nda müze açıldı. Bu protokol beş senede bir “Müzeyi çalıştırmaya devam ediyoruz” denilen bir dilekçeyle yenileniyordu. Ayrıca Ertuğrul Günay’ın Kültür Bakanı olduğu dönemde müzenin boşaltılması kararı alınmış. Protokolü yenilemek için üçüncü kez dilekçe verildi. Bir süre sonra bakanlıktan bir yazı geldi; yazıda müzeyi boşaltın, Yıldız Sarayı’nda tadilat yapıyoruz, biz buraya malzemeleri koyacağız deniliyordu. İdare mahkemesinde dava açtık ancak reddedildi, sonrasında Danıştay’a temyiz ettik, buradan yargı sonucunu bekliyoruz. Ayrıca biz Bakanlığa yargı sonucunu bekleyin veya başka bir yer gösterin dedik ama Bakanlık bunu olumlu karşılamadı. 15 günde bir yazı göndererek burayı boşaltın diyorlar ama biz sendika olarak direniyoruz. Bu müzede Nazım Hikmet’in, Asım Bezirci’nin, Arif Damar’ın ve daha birçok yazarın kalemleri, gözlükleri, elbiseleri de dahil yazıları, eserleri, not defterleri bulunuyor. Bu müzeye ortaokul ve lise öğrencileri geliyor ve etkinlikler düzenliyoruz. Müzenin kapatılmasına karşı demokrasi güçlerinden, kültüre değer verenlerden destek istiyoruz.”