Myra'ya İlk Kazma Vuruldu



Antalya'nın Demre ilçesinde bulunan tarihi Myra antik ve Andrıake antik liman kentleri restorasyon kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımı ile başladı. Kazılar Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik başkanlığında 50 kişilik bir ekip tarafından yapılacak. Söz konusu çalışmalar, tarihi antik kentleri ve batık şehriyle her yıl 500 bin civarında turisti ağırlayan Demre için büyük önem taşıyor.

Uzun yıllar sürebilecek kazıların tarihsel değerinin çok önemli olduğunu ve değerli bulgularla günümüz insanını buluşturacağını dile getiren Bakan Ertuğrul Günay, Myra Antik Kenti'nin yanı sıra, antik liman bölgesi Andriake'de de Likya Uygarlığı Müzesi Projesi'ni hayata geçirmek istediklerini ifade etti. Müze için bilimsel danışma kurulunun proje hazırlayacağını ve önerilerde bulunacağını belirten Günay, bu doğrultuda projeyi hayata geçirmeye çalışacaklarını bildirdi.

Demre'nin Myra Antik Kenti, Noel Baba Müzesi, Kekova, Andriake bölgeleriyle çok önemli bir uygarlık merkezi olduğunu, Noel Baba Müzesi kalıntıları ile Kekova bölgesinin UNESCO Dünya Kültür Mirası aday listesinde yer aldığını hatırlatan Günay, "Ben Demre'nin bütünüyle, çevresiyle Dünya Miras Alanı Kalıcı Listesi'ne gireceğini umut ediyorum. Bu yıl, bu yolda adım attık. Fethiye'den, Olimpos'a kadar olan bütün Likya Uygarlığı kalıntıları, Türkiye tarafından Dünya Miras Alanı Aday Listesine önerildi ve bu kabul edildi. Demre'nin bütününü de kalıcı listeye sokacağımızı umut ediyorum'' dedi.

Antik kentte başlayan kazılarla ilgili üzerlerine düşeni yapmaya çalıştıklarını, tarihi amfi tiyatronun geliştirilmesi projesini de hazırladıklarını ifade eden Günay, Demre'nin Üçağız köyündeki Simena Antik Kenti'nde çıkış için kullanılan taşlar yerine önümüzdeki süreçte ahşap basamaklar yapılacağını söyledi. Günay, Üçağız köyündeki iskelenin de tamamlanacağını dile getirdi.

Törene katılan Antalya Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar da Türkiye, Antalya ve Demre'nin miras yönünden zengin olduğunu, Myra Antik Kenti'nde yapılacak kazılarda mirasın bilinmeyen kalıntılarının ortaya çıkacağına işaret etti.

Törene, Rusya'nın Antalya Başkonsolosu Mirjalol Husanav ile Türk ve yabancı vatandaşlar katıldı. Myra Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, Günay'a teşekkür plaketi verdi. Törenin ardından Günay, beraberindeki yetkililer ile vatandaşlar, Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası sanatçılarının verdiği konseri izledi.

Öte yandan Günay, bir gazetecinin, "Çevre ve Orman Bakanlığının hazırladığı Çevre Düzenleme Planı'nda, Perge Antik Kenti'nin çevresinde organize sanayi bölgesinin yer almasıyla" ilgili sorusu üzerine, konuyu incelediğini söyledi.