Nabucco Projesi Tehlikede mi?



Enerji Bakanı Hilmi Güler "Nabucco Projesi tehlikeye mi girdi?" sorusuna, "Rusya Nabucco'ya ilgi duyuyor, proje nasıl tehlikeye girer?" yanıtını verdi. Orta Asya ve Hazar havzası doğalgaz kaynaklarını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması planlanan Nabucco'nun amacı Avrupa'yı Rusya'ya bağımlılıktan kurtarmak. Projenin en büyük destekçisi ABD şimdilik sadece Azeri gazını taşıyacağı kesinleşen projeye bir süre sonra Türkmenistan ve Kazakistan'ın da dahil olmasını istiyor.

Ancak Rusya'nın Kazakistan ve Türkmenistan ile ortak doğalgaz projeleri için anlaşması kaynak için yeni arayışları da beraberinde getirdi. Güler, "Bu kaynak problemi yaratmıyor. Beş muhtemel girdisi var Azerbaycan, İran, Irak, Mısır ve Rusya" diye konuştu.

Ancak muhtemel ortaklardan İran'a şimdiden uluslararası camiadan tepki var. Bakan Güler'e göre ise durum farklı çünkü söz konusu enerji olunca AB ülkeleri de İran ile görüşmeler yapıyor. Muhtemel kaynaklardan biri de Irak ancak Irak'ta petrol yasası çıkmadığı ve ülkede güvenlik sağlanamadığı için bu biraz daha uzun vadeli bir senaryo.

Gelinen noktada Rus gazına alternatif yaratmak için gelişitirlen Nabucco Projesi'nde Rusya süpriz bir şekilde projeye gaz sağlama ihtimali olan ülkeler arasına katıldı. Proje de kaynak çeşitlendirme amacından uzaklaştı, güzergah çeşitliliği ihtiyacını gidermeye yöneldi. Güler, "Güzergah çeşitliliği de önemli. Güzergahta arz güvenliğini etkileyebiliyor" dedi.

Adını İtalyan besteci Guiseppe Verdi'nin bir operasından alan Nabucco Projesi ile Hazar doğalgazının Türkiye üzerinden - Rusya devre dışı bırakılarak - Batı Avrupa'ya taşınması öngörülüyor. Proje, Rusya'nın doğalgazı diplomatik bir silah olarak kullanmasına karşı, Avrupa Birliği'nin ilk kayda değer ortak enerji girişimi olarak nitelendiriliyor.

3 bin 300 kilometrelik bu boru hattı projesinde şu anda, Avusturyalı OMV, Bulgargaz, Macar MOL, Rumen Transgaz ve Türk BOTAŞ yer alıyor. Fransız şirket Gas de France'da altıncı ortak olarak katılmak istiyor.