Nabucco Tek Seçenek Değil



ABD’nin Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Richard Morningstar, Nabucco boru hattı projesinin Doğu-Batı enerji koridorunda tek seçenek olmadığını söyledi. Brookings Enstitüsü’nün “Türkiye, Rusya ve Bölgesel Enerji Stratejileri” başlıklı konferansında konuşma yapan Morningstar, ABD’nin Hazar bölgesi doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak “yeni bir güney koridoru açılmasını” desteklediğini vurguladı.

Nabucco’nun çok önemli bir proje olduğunu ifade eden Morningstar “Ancak bu tek proje olacağı anlamına gelmez” dedi. Bu noktada Türkiye-Yunanistan-İtalya doğalgaz boru hattından söz eden Morningstar, “Biri diğerinin gerçekleşmesini engellemez” diye konuştu.

Nabucco’nun siyasi bir itici gücü bulunduğunu ifade eden Morningstar, “Bu projeye yönelik atılması gereken pek çok adım var” dedi.

Morningstar ABD’nin Hazar ve Orta Asya ülkelerinin pazarlara açılması için yeni yollar bulmasını desteklediğini ifade ederek “Biz Türkiye’nin dünyanın bu bölgesinde önemli bir rol oynamasını istiyoruz” diye konuştu. ABD’nin bölgeye yönelik enerji politikalarının Rusya karşıtı olmadığını savunan Morningstar, “Rekabet ve çeşitlilik yaratmak bir şeylere karşı olmak demek değildir” dedi. Nabucco projesinde şu noktada İran doğalgazının kullanılmasına karşı olduklarını söyleyen Morningstar, ABD’nin bu proje için Azerbaycan, Türkmenistan ve Irak’tan doğalgaz sağlanmasını desteklediğini ifade etti. Morningstar, ABD doğrudan faydalanmadığı için Nabucco projesine mali destek sağlamalarının olanaksız olduğunu da sözlerine ekledi.