Nabucco'ya Boru Üretebilmek için 90 Milyon Dolara Teknolojisini Yeniledi



Petrol ve doğalgazı taşıyan çelik boruların üreticisi Borusan Holding, Türkiye'den Avrupa'ya uzanacak Nabucco doğalgaz hattında kullanılabilecek boruları üretebilmek için 90 milyon dolar harcayarak teknolojisini yeniledi. Böylece Avrupa'da aynı teknolojiye sahip 3 şirketten biri oldu.
 
Petrol ve doğalgaz taşıyan çelik boruların üreticisi Borusan Holding, Türkiye'den Avrupa'ya uzanacak Nabucco doğalgaz boru hattında kullanılabilecek boruları üretmek için teknolojisini yeniledi. Şirket, krizde cirosunun bir önceki yıla göre yüzde 25 oranında küçüldüğü 2009 yılında çelik boru imali teknolojisine 90 milyon dolarlık yatırım yaptı. Yassı çelik tesislerini de 140 milyon dolarlık yeni üretim hattıyla büyüttü. Böylece Borusan, yeni teknolojiye uygun boruları üretecek Avrupa'daki üç şirketten biri haline geldi.

Şirketin 2010 yılı hedeflerini basın mensuplarıyla paylaşan Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık ve holding CEO'su Agah Uğur, Nabucco'nun borularını imal edebilecek teknolojiye kavuştuklarını açıkladı. Agah Uğur, "Teknoloji yenileme ve kapasite artırma yatırımlarımız bu projelere dahi iyi hizmet vermek için. Yeni boru üretim teknolojimizle Türkiye'de tek, Avrupa'da ise bu teknolojiye sahip üç şirketten biri haline geldik." dedi. Yıllık 250 bin ton boru üretim kapasitesine eriştiklerini belirten Uğur, Nabucco'nun yapımında kapasiteleri oranında rol almaya hazır olduklarını ifade etti. Alman ortağı Mannesmann ile Amerika Teksas'ta 170 milyon dolarlık Elba Express gaz borusu hattını tamamlayan Borusan, aynı bölgede 80 milyon dolarlık ikinci bir sipariş daha aldı. Teksas'ta kullanılan borular Türkiye'de üretildi ve gemilerle Amerika'ya taşındı.

Ahmet Kocabıyık'ın açıklamalarına göre 2008 yılını 3,5 milyar dolar ciro ile kapatan Borusan Holding, 2009'da 900 milyon dolarlık kayıpla 2,5 milyon dolar ciro elde etti. Buna rağmen 200 milyon dolarlık yatırımla çelik üretim tesislerini yeniledi. Vergi öncesi kârı da 200 milyon dolar oldu. 2010 yılında ise 350 milyon dolarlık yatırım bütçesi ayıran şirketin bu yılki ciro hedefi 3 milyar dolar. Yatırımların 204 milyon doları enerji, 90 milyon doları çelik üretimi alanında olacak. 2010 cirosunun 1,775 milyar doları şirketin ana iştigal sahası olan çelik üretiminden, 1,035 milyar doları BMW, Land Rover, Mini otomobilleri ile iş makinesi Caterpillar distribütörlüklerinden, 250 milyon doları lojistikten, 18 milyon doları enerjiden elde edilecek. Grup, bu yıl 350 kişiyi daha işe alarak 5 bin 400 çalşan sayısına erişecek.

2009'da boruda yüzde 11, Borçelik ve Kerimçelik'te yüzde 22, Caterpillar'da yüzde 44, lojistikte yüzde 30 ve Süpsan'da yüzde 20 ciro kaybeden Borusan Holding, distribütörü olduğu BMW, Land Ro ver ve Mini marka otomobillerin satışından gelen cirosunu yüzde 36 artırdı. Geçen yıl şirket 2007'den sonraki en yüksek rakam olan 8 bin 250 adetlik otomobil satışına erişti. Bu yıl içinde olduğu sektörlerde büyüme bekleyen şirket sadece otomobil yüzde 9 küçülme öngördü. Ancak ilk iki aylık otomobil satışları şirketin planlarının üzerine çıktı.

Enerjide Almanya'nın üçüncü büyük enerji şirketi EnBW AG ile stratejik ortaklık kuran Borusan, 2009 Eylül ayında 60 megavatlık Bandırma Rüzgar Santrali'ni hizmete soktu. Aksu Çayı üzerinde ise hidroelektrik santrali inşası sürüyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde 2 bin megavatlık elektrik üretim kapasitesine erişmek için 3 milyar dolar yatırım planlayan holding, EPDK'nın barajlarla ilgili toplantısına da katıldı ve hidroelektrik santrali ihaleleriyle ilgileniyor.

Meclis'teki uzlaşmazlığı kaygı verici buluyorum

Dış politikada atılan adımların iş dünyasını ekonomide avantajlı hale getirdiğini kaydeden Kocabıyık, aynı istikrarı iç politikada ise görememekten yakındı. Kocabıyık, "Ekonomik istikrar ancak politik istikrarla beraber olabilir. Politik istikrarı bozacak bir ortama sürüklenmememiz gerekiyor. Tüm sorunlarımızın demokratik bir çerçevede, uzlaşma içinde çözülmesini diliyorum. Politik kaygımız Parlamento'da uzlaşma zemini olmamasından kaynaklanıyor. Ama sanırım uzlaşma mümkün olabilecek. Yoksa meseleler masada kalıyor." diye konuştu.