Nabucco’yu Özel Kuvvetler Koruyacak



Hükümetlerarası anlaşmanın imzalanmasıyla çalışmaları hız kazanan Nabucco Projesi’nde boru hattının güvenliğini AB bünyesinde oluşturulacak özel bir birimin sağlayacağı ortaya çıktı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’de boru hatlarının güvenliğinin kamu tarafından sağlandığını, ancak proje paydaşı diğer ülkelerde bu görevin şirketlere ait olduğunu belirterek, “Bunun için bir yasal düzenleme üzerinde çalışılıyor. Hattın büyük bölümü Türkiye’de. Güvenliği özel bir birimin sağlaması, oluşacak zaafiyetlerde de sorumluluğumuzu azaltır” dedi.

Hazar doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasını öngören Nabucco Projesi’ne ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. İmzalanan ortak bildiriyle 6 ay içinde proje destek anlaşmasını sonuçlandırma kararı alan paydaş ülkelerin ilk adımı hattın güvenliği konusunda attığı öğrenildi. Buna göre; toplam 3 bin 282 kilometre uzunluğundaki hattın güvenliği ülkelerin güvenlik güçlerine bırakılmayacak. Nabucco Projesi’nin boru hatlarının güvenliği AB’nin oluşturacağı özel bir birim tarafından sağlanacak.

‘Neden jandarma üstlensin?’

Enerji Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’de tüm boru hatlarının güvenliğinin mevzuata göre, jandarma tarafından sağlandığını, ancak diğer ülkelerde bu sorumluluğun şirketlere ait olduğunu belirtti. Yetkililer, bu nedenle bir mevzuat değişikliğine gidilmesinin planlandığını aktardı. Boru hattının 1998 kilometresinin Türkiye’den geçtiğini anımsatan yetkililer, “Bu uluslararası bir proje. Hat güvenliği için tüm ülkeler özel şirketten yararlanırken neden bu sorumluluğu bizim jandarmamız üstlensin? Güvenlik AB bünyesinde oluşacak birime ait olunca, oluşabilecek zaafiyetlerde bu birim sorumlu olacak. Yani Türkiye’nin bir tazminat yükümlülüğü olmayacak.

Elbette kamu güvenliğini sağlama görevi çerçevesinde bizim güvenlik güçlerimiz her zaman yetkili ve sorumlu olacaktır” değerlendirmesinde bulundu. Söz konusu düzenlemenin ev sahibi ülke anlaşmasında yer alacak olan güvenlik maddesi ile gerçekleştirileceği belirtildi.