Nahit Kiler Eleştirileri Yanıtladı



216 metre ile Türkiye’deki en yüksek binası olan Sapphire’in sahibi Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, eleştirileri yanıtladı ve yasal haklarını kullandıklarını söyledi: "Otoyolda hız limiti saatte 120 kilometre. Ben niye 50 kilometre hızla gideyim. Yasal hakkımı kullandım. Niye faydalanmayayım ki?"

Türkiye’nİn en yüksek binası İstanbul’un en değerli bölgesi olan Büyükdere Caddesi’nde yükseliyor. 216 metre yüksekliğindeki Sapphire projesinin altında ise Kiler Holding’in imzası bulunuyor. Vatan Gazetesi, 2 gündür Türkiye’nin en yüksek binasıyla ilgili 'şüpheleri' haber yaptı. Yasal izin olan 30 bin metrekare inşaat alanının nasıl 6 kat artırıldığını, yeraltında kalan alış veriş merkezinin nasıl emsal dışı tutulduğunu, tahkimat ruhsat tabelasıyla inşaat yapıldığını sorguladı. Vatan’da yayınlanan bu haberlere projenin sahibi Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, açıklık getirdi. Ruhsattan emsal artışlarına kadar bütün soruları Nahit Kiler cevapladı.

3 ruhsat alındı

Nahit Kiler öncelikle ruhsat sorusuna açıklık getirdi. Çünkü Sapphire’nin ruhsat durumuyla ilgili olarak Şehir Planlamacıları Odası İstanbul Şubesi hem İBB’ye hem de Kağıthane Belediyesi’ne yazı yazmış ama cevap alamamıştı. Hatta İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ bunu soru önergesi haline getirmiş ama o da cevap alamamıştı.

Nahit Kiler, ulaşılamayan bu ruhsatı VATAN’a gösterdi bu durumu şöyle açıkladı: "İlk alınan ruhsat tahkimat ruhsatı. Ancak daha sonra 2 kez ruhsat alındı. 22 Ağustos 2006 tarihinde inşaat ruhsatı alındı. 21 Şubat 2008 tarihinde ise projede değişiklik yaptığımız için tadilat ruhsatı aldık. İnşaat alanındaki tabelada bu bilgiler vardı ancak tabela yıkıldığı için sadece tahkimat ruhsatı tabelası inşaat alanında kaldı. Yoksa inşaat alınan ruhsatlar ile yapılıyor."

Altta 10 kat var

Nahit Kiler, yasal olarak 30 bin metrekare inşaat yapılması gerekirken imar oyunları ile bu rakamın 180 bine çıkartıldığı iddialarına da açıklık getirdi: "Bu bölgenin inşaat emsali 2.5. Sapphire’in üzerine yapıldığı arsa göz önüne alındığında 30 bin 670 metrekarelik bir inşaat ortaya çıkıyor. Ancak toplam inşaat alanı 180 bin değil 165 bin metrekare. Zaten bunun 120 bin metrekaresi yerin altında. Yerin altına yapılan ise emsal dışıdır. Yerin altında 10 kat var. Keşke yerin altına 10 değil de 20 kat yapabilsek ve otopark olarak kullansak. Böylece trafik sorununa da çözüm olur."

Her katta yüzde 33 gidiyor

Sapphire Proje Müdürü Tuna Osmanoğlu, her katın yaklaşık yüzde 33’nün emsal dışı kaldığını belirterek, "Binada 8 asansör var. 4 tane yangın merdiveni var. Bunlar emsal dışıdır. Bütün binalar için emsal dışıdır. Her katta ortalama yüzde 33 bu alanlara ayrılıyor. Yasal sınır aşılmadı" dedi.

Plan notunda var

Projeye getirilen eleştirilerden biri de 4 bodrum katının alışveriş merkezi olarak kullanılacak olmasıydı. Bu soruna Sapphire Proje Denetmeni ve İnşaat Mühendisi Kasım Güngör açıklık getirdi: "Büyükdere Planı, 1950’li yıllarda yapılmıştır. 1994 yılı sonunda ise metro bağlantısı yapılabileceği plan notları ile belirtilmiştir. Büyükdere plan notlarında Büyükdere Caddesi üzerinde bulunan bütün yapıların bodrum katları emsal dışı olarak alşveriş merkezi yapılabileceği belirtilir."

Dubai Kuleleri davalık

Güngör’e, İETT arazisinde yapımı planlanan Dubai Kuleleri’nin bu sebepten dolayı davalık olduğunu hatırlattığımızda ise şu cevabı verdi: "Dubai Kuleleri de Büyükdere Planı notlarından faydalanabilirdi. Ancak onlar imar tadilatı yaptı." Bu noktada Nahit Kiler devreye giriyor: "Dubai’de emsal 3’e çıkartıldı. Biz böyle bir değişiklik istemedik. Yasal hakkımızı kullandık. Neden faydalanmayalım ki? Otobanda hız limiti 120. Ben niye 50 kilometre hızla gideyim?"

Ticari amaçlı kullanım yok

Tesisat katı olarak kullanılan ancak uygulamada ortak alan ve golf sahası olarak görünen emsal dışı katlarla ilgili olarak ise Nahit Kiler hiçbir şekilde ticari amaçlı kullanılmayacağını söyledi.

Kat bahçesi olacak

Her dairede kullanılan ve emsal dışı bırakılan kat bahçeleriyle ilgili olarak Kasım Güngör, "Kimse bu alanı farklı biçimde kullanamaz" dedi.