Nail V. Çakırhan Sergisi Halet Çambel'in Katılımıyla Açıldı



Uluslararası Ağa Han Mimarlık Ödülü sahibi, ömrünün daha önceki yıllarında gazetecilik yapmış, yayımlanmış şiir kitapları da bulunan Nail V. Çakırhan doğumunun 100. yılında Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde dün açılan "Geleneksel Mimarinin Şairi: Nail V.Çakırhan" başlıklı sergiyle anıldı. Sergide, 11 Ekim 2008’de 98 yaşında yitirdiğimiz şair, edebiyatçı, yapıcı Çakırhan’ın özel eşyaları, ünlü pelerini, mektupları, yapılarının eskizleri ve Reha Günay’ın çektiği fotoğrafları, Nâzım Hikmet, Attila İlhan, Can Yücel, İlhan Selçuk gibi yakınlarının kendisi için yazdığı şiirler, notlar yer alıyor.

03 Nisan-01 Mayıs 2010 tarihleri arasında açık olacak sergi, Türkiye’nin ilk başarılı çıplak beton uygulamasını Karatepe Açık Hava Müzesi projesinde başarıyla gerçekleştiren, geleneği yadsımadan da kültürel bir duyarlılığın yerleşip gelişebileceğini, tasarımını ve uygulamasını yaptığı yapılarla Akyaka’da kanıtlayan Çakırhan’ı tanıtıyor.

Eşi Prof.Dr.Halet Çambel’in katılımıyla açılan sergi öncesinde TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Prof.Dr.Deniz İncedayı yaptığı açış konuşmasında sergiyi alternetif forum İstanbul Kültür Forumu(İKF) işbirliğiyle İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti  programı kapsamında düzenlediklerini belirterek Çakırhan’ı anmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Ardından, Enis Rıza'nın Nail V. Çakırhan'la Akyaka'da 1997 yılında yapmış olduğu sözlü tarih söyleşisinden VTR Araştırma Yapım Yönetim'in hazırladığı video sunumu gösterildi. Prof.Zeliha Berksoy,  Nail V. Çakırhan’ın şiir ve yazılarından derlenen bir seçmeyi okudu. Yöneticiliğini sergi küratörü Y. Mimar M. Melih Güneş’in yaptığı söyleşide ise; TMMOB Mimarlar Odası önceki başkanlarından yazarımız Oktay Ekinci, fotoğraf sunumuyla Çakırhan’ın mimarlığa ve koruma kültürüne katkılarını; yazar Nursel Duruel çocukluğundan Akyaka’daki ödüllü evlerine uzanan yaşamını özetledi.  Çakırhan’ın büstünün de bulunduğu Yücelen Oteli’nin sahibi 30 yıllık yakın dostu Hamdi Yücel Gürsoy, Çakırhan sayesinde kendisinin ve Gökova’nın neler kazandığını anılarla anlatı. Rasih Nuri İleri ise, Çakırhan’ın şairliği ve tanığı olduğu Türkiye’deki sol siyaset içindeki yerini dile getirdi.

Açılışa Mimarlar Odası yönetici ve üyelerinin yanı sıra aralarında Yaşar Kemal, Muazzez İlmiye Çığ, Mehmet Özdoğan, Ara Güler, Gencay Gürsoy, Afife Batur, Besim Çeçener, Nezih Başgelen, Reha Günay, Ahmet  Boratav, Eyüp Muhçu, llgın Su, Meral Oğuz, Güven Arsevük, Arif Keskiner, Sevim İşgüder, İbrahim Çenet’in de aralarında bulunduğu İstanbul, Osmaniye ve Muğla’dan pek çok dost katıldı.