Nasrettin Hoca'nın Evi Müze Oluyor



Türk kültür tarihinin güldüren bilgesi Nasrettin Hoca'nın doğup büyüdüğü evin bütçe yetersizliği nedeniyle yarım kalan restorasyonuna ödenek çıktı. Eskişehir'in Hortu köyünde bulunan ev, restorasyonun ardından müzeye çevrilecek. Böylece hocanın fıkralarıyla vermek istediği mesajlar, mumya ve resimlerle evin değişik köşelerinde dramatize edilecek. Müzede hocanın kullandığı eşya ve kitaplar da sergilenecek.

Kültür Bakanlığı, Nasrettin Hoca'nın evini, 2005 yılında mirasçılarından alarak restore etmeye başladı. Tabiat Varlıkları Kurulu tarafından koruma altına alınan evin bir bölümü ile ahırı, samanlığı, kileri ve tandırı aslına uygun olarak onarıldı. Ancak restorasyon için ayrılan 500 bin YTL'lik ödenek bitince çalışmalar durdu. Bir buçuk yıl sonra hocanın torunlarının girişimiyle 200 bin YTL ödenek çıkarılınca çalışmalar yeniden başladı. Yaklaşık 2 bin metrekarelik alan üzerinde bulunan ve 2 katta yürütülen faaliyetler önümüzdeki günlerde tamamlanacak.

Hortu Belde Belediye Başkanı ve Nasrettin Hoca'nın 10. kuşaktan torunu Cemal Dedebağ (52), dede yadigârı evin yıllar önce restore edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Ancak bir türlü yerine getirilmedi. Tek arzumuz, çalışmaların bir an önce bitirilmesi." dedi. Dünyaya mal olmuş bir insanın evinin yarım kalmasının hocaya yapılmış bir haksızlık olduğunu dile getiren Dedebağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yaşananlar tam fıkralık. Yüz yıllardır en güzel gerçekleri bizlere güldürerek anlatan Nasrettin Hoca, bir an önce kendisine sahip çıkılmasını bekliyor."