''Navlun Desteği İhracatı İkiye Katlar''



Dünyanın dört bir yanından mobilya üreticileri, ihracatçıları ve satın almacıları buluşturan Çin Uluslararası Mobilya Fuarı CIFF 2013'e, İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği bu yıl dördüncü kez milli katılım organizasyonu gerçekleştirdi. Çin Halk Cumhuriyeti'nin Guangzhou kentinde düzenlenen CIFF 2013 Fuarı'na İstanbul İhracatçı Birlikleri'ni (İİB) temsilen İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever ile bazı yönetim kurulu üyeleri katıldı.
     
Türkiye'nin mobilya tanıtımı adına büyük önem arz eden, dünyanın en büyük ikinci mobilya fuarı CIFF 2013'te, Türk mobilya sektörünün önde gelen 22 firması, 1600 metre karelik stand alanında Türk mobilya sektörünün yenilikçi ürünlerini sergiledi. Türkiye standına ziyaretçiler de yoğun ilgi gösterdi.
    
''150 milyar dolarlık dünya mobilya ihracatının 40,1 milyarını Çin yapıyor''
    
Açıklamada görüşlerine yer verilen Abdullah Tever, Türk firmalarının CIFF fuarına ilk olarak 600 metre karelik alanda 12 firma ile katıldığını, aradan geçen 4 yılda Türkiye'ye ayrılan stand alanının 1600 metre kareye, firma sayısının da 22'ye çıktığını belirtti. Fuarda bulunma nedenlerinin sadece Çinliler'e mal satmak olmadığını ifade eden Tever, ''Suudi Arabistanlılar, Libyalılar gelip fuardan mal alıyor. Neticede siz de kendinizi tanıtıyorsunuz. Geri dönüşleri iyi oluyor'' değerlendirmesini yaptı. Tever, Çin'in 150 milyar dolarlık dünya mobilya ihracatının 40,1 milyar dolarını yalnız başına yaptığına dikkati çekti.
    
''Katar, Rusya ve Libya hedef pazarlar''
    
Türk mobilya ihracatının her yıl arttığını ve bu artıştan memnun olduklarını kaydeden Tever, ''2001 - 2012 döneminde toplam ihracat yıllık yüzde 16,9 büyürken, mobilyanın büyüme ortalaması yüzde 20'nin üzerinde. 2012'de 1,83 milyar dolarlık ihracat ile ülke toplam ihracatının önemli bir kısmını oluşturan mobilya sektörü, 2013'te 2 milyar dolar ihracat hedefliyor'' bilgisini verdi. Mobilya sektörünün bu büyüme ortalaması ile devam etmesi durumunda 2023 yılı ihracat hedefi olan 6 milyar doların tutturulacağını vurgulayan Tever, 2023 yılında 16 milyar dolarlık ağaç mamulleri ve orman ürünleri ihracat hedefinin de yakalanacağını dile getirdi.
     
Mobilya sektöründe tasarımın çok önemli olduğuna da işaret eden Tever, tasarımda ön plana çıkan İtalya'nın mobilyada kilo başına ortalama 7 dolar satış rakamına ulaşırken, Türkiye'de bu rakamın 3,7 dolar olduğuna dikkati çekti. Tever, Türkiye'nin tasarıma ağırlık vermesi durumunda, mobilya ürünlerinin ihracatından sağlanacak katma değerin daha fazla olacağını belirtti.
    
''Toplam maliyetler içinde navlun giderleri önemli bir yer tutuyor''
    
Navlun ücretlerinin yüksek olmasının rekabette Türk mobilya sektörünü rakiplerine göre zorladığını belirten Tever, ''Toplam maliyetler içinde navlun giderleri önemli bir yer tutuyor. Uzak ülkelere gidişte navlun giderleri toplam maliyetlerin yüzde 30-40'ını, yakın ülkelere gidişte ise yüzde 10-15'ini oluşturuyor. Devlet navlun desteği verirse, mobilyacılar ihracatını ikiye katlar'' değerlendirmesinde bulundu. Türk mobilya sektörünün ihracat pazarlarında ilk sırayı Irak'ın aldığını, bunu Libya ve Almanya'nın izlediğini, Katar, Rusya ve Libya'nın hedef pazarları oluşturduğunu ifade eden Tever, Rusya'nın ''Gelin burada üretim tesisi kurun, her türlü altyapı var'' şeklinde kendilerini yatırıma davet ettiğini ifade etti. Abdullah Tever, İran'ın ödeme güçlüğü çekmesi dolayısıyla mobilya ithalatının eski seviyelerde olmadığına da işaret etti.