Naylon Fatura İtirafı

Devletle iş yapan müteahhitler, şirketlerinden para çekmelerini yasaklayan yasal düzenlemenin kendilerini “aç” ya da "yasadışı" yollara mahkum bıraktığını savundu.

Dolaylı vergilerin ağır yükü altında ezilen dar gelirlilere çare aranırken, büyük isyan devletle iş yapan müteahhitlerden geldi. Müteahhitler, daha işe başlamadan ödedikleri peşin verginin düşürülmesini ve inşaat bitimine kadar şirketlerinden para çekme yasağının kaldırılmasını talep ettiler.

Anlamsız yasak
İnşaat Tesisat İşverenleri Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, müteahhitlere uygulanan vergi sisteminin artık dayanılmaz bir noktaya geldiğini söyledi. Vergi yasalarındaki gariplikler yüzünden müteahhitlerin kendi şirketlerinden para çekemediğini belirten Koçoğlu, “Yasa böyle diyor. İhtiyaçlarını karşılamak için para çekmeleri halindeyse bu Maliye tarafından “örtülü kazanç” olarak niteleniyor ve yüklü cezalar kesiliyor. Birçok müteahhit de bu yasağı aşabilmek için naylon fatura kullanmak zorunda kalıyor” dedi.

Koçoğlu, şöyle devam etti:” Düşünebiliyor musunuz, müteahhit 10 milyon YTL kazanan inşaat şirketinin yüzde 90 hisseye sahip ortağı. Kendisi, eşi ve çocuklarının yeme, içme, giyim, eğitim, sağlık, yakıt ve diğer harcamaları nedeniyle paraya ihtiyacı var. Şirket o güne kadar milyonluk kâr etmiş. Ancak, inşaat devam ettiği için gidip şirketinden kara mahsuben 20 bin YTL dahi alamıyor. Şirketin yaptığı inşaat 10 yıl sürerse bu yasak da 10 yıl boyunca devam ediyor. Yani şirket ortağı ve ailesinin yemeden içmeden çocukları okumadan, giyinmeden hatta hastalanmadan yaşadığı varsayılıyor.”

Koçoğlu, “Müteahhitler göründüğü kadarıyla gayet iyi yaşıyor. Yasak varsa parayı nereden buluyorlar?” sorusuna ise şu acı itirafla yanıt verdi: “Bu anlamsız yasak müteahhitleri kayıtdışı yöntemlere yöneltiyor. Aç yaşanamayacağına göre müteahhit de gidiyor fazladan demir, çimento, çivi faturası alıp parayı cebine atıyor. Bu ayıba devlet yol açıyor.”

Stopaj yüzde 3'e insin
Koçoğlu, müteahhitlerden ihale bedelinin yüzde 5’i oranında peşin tahsil edilen stopaj oranının da düşürülmesini istedi. Müteahhitlerin inşaat bitiminde ödeyecekleri vergiden mahsup edilmek üzere kesilen stopajın nakit sıkıntısına yol açtığını belirten Koçoğlu, “Kurumlar Vergisi yüzde 46’dan yüzde 20’ye düşürüldüğü halde brüt üzerinden kesilen stopaj oranı düşürülmedi. Müteahhitten haksız yere yüksek vergi alınıyor. Stopaj yüzde 3’e düşürülsün" dedi.