"Ne Kadar Beton Varsa Yaylalara Getiriyoruz"



Çevre katliamlarına tepki gösteren Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, "Bugün Yeşil Yol diyoruz, yarın kırmızı yol olacak. Ne kadar beton varsa yaylalara getiriyoruz. Uzun göl dedik şimdi kısa göl oldu, kurtarmaya çalışıyoruz. Doğa ile barışmalıyız, başka çaremiz yok" dedi. Samsun'da havalimanına inerken Çarşamba Ovası'nın değiştiğini gördüğünü belirten Ulusoy, "Gediz Deltası'nda pelikanlar yok oluyor. Hala doğa ile kavga ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre küresel ısınmanın oluşturduğu çevresel değişimlere dikkat çeken Ulusoy, kendi sektörleri açısından doğanın önemini şu sözlerle ifade etti:

''Sermayemiz kültürel varlıklar. Eğer doğal yaşam yoksa turizm de olmaz. Arabistan'dan Karadeniz'e niye geliyorlar? Nefes almak için. Bir tek buralar kaldı.''

Denizlerdeki kirliliğe dikkat çeken Ulusoy, özellikle Akdeniz'de İspanya ve İtalya dışındaki ülkelerin hiçbirinin arıtma tesislerinin yeterli olmadığını; Türkiye'nin ise Ege'de bu dönüşümü tamamladığını, Akdeniz'de de yakında tamamlayacağını anlattı.

HES'ler konusunda Türkiye'nin yeterli hassasiyeti göstermediğini ifade eden Ulusoy, ''Bugün Yeşil Yol diyoruz. Yarın kırmızı yol olacak. Ne kadar beton varsa yaylalara getiriyoruz. Uzun Göl dedik şimdi kısa göl oldu, kurtarmaya çalışıyoruz. Sanayicinin, finans sektörünün, tüm iş adamlarının el ele vermesi lazım. Doğa ile barışmalıyız, başka çaremiz yok. Bundan 10 yıl önce TEMA Vakfı'ndan Hayrettin Karaca ile yolculuk ediyorduk. Yol kenarında durdu ve bir çam ağacına sarılarak onunla konuştu ve ağladı. O çam ağaçlarından bir kaç tane kalmış artık'' diye konuştu.