"Neden Güneşten Para Kazanamıyoruz?"



DHA'nın haberine göre, ilk olarak Türkiye'de uygulanan enerji politikalarına değinen Aras, 2023 hedeflerinde enerjide yenilenebilir ve çevre dostu enerji kaynaklarının kullanılacağının planlandığını ancak bu hedeflerle örtüşmeyen politikalar üretildiğini belirterek, "Türkiye'de 2023'e gelindiğinde enerji ihtiyacının büyük bir kısmı çevre düşmanı kömür, nükleer enerji ve doğal gazla karşılanacak. Uygulanan yanlış enerji politikaları nedeniyle yenilenebilir ve çevre dostu enerji kaynaklarının kullanılması hayal görünüyor. Enerjide dışa bağımlılığımız devam edecek. Bu durum hem ekonomiyi vuracak hem de çevrenin zarar görmesine yol açacak" diye konuştu.

'Güneşten neden para kazanamıyoruz?'

Mersin'in nükleer santral kaygılarında oldukça haklı olduğunu belirten Aras, 8 Ocak 1999'da İstanbul İkitelli'de yaşanan radyoaktif kazanın son 8 yılda dünyada yaşanan en büyük 20 nükleer kazadan biri olarak Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nca kayıtlara geçtiğini hatırlatarak, "Allahtan ki henüz bir nükleer santralımız yok. Ya bir de nükleer santralimiz olsaydı, neler olurdu varın siz düşünün? Hele ki Soma da yaşananları göz önüne alırsak ne diyeceğimizi bilmiyorum" dedi.

Türkiye olarak yenilenebilir ve çevre dostu enerjiye yönelip bu yönde projeler geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Haydar Aras şunları söyledi:

"Bu nedenle ülkemizin bulunduğu coğrafyada oldukça zengin olan, güneş enerjisinden bile yazın korunmak için elektrik harcıyoruz. Şöyle ki, sıcak bir yaz gününde hava sıcaklığı 50 derece santigrat. Sıcaktan bunalmış gölgelere kaçışmışsınız, gölgeden biz güneşe, güneş bize bakıyor. Hatta güneşten korunmak için klimaların tümünü açıp sistemi çökertircesine elektrik kullanmayı da ihmal etmiyoruz. Sonrasında ayın sonunda da üç rakamlı hatta büyük işyerlerinde dört rakama varan elektrik faturaları ödüyoruz.Yani, güneş bizi ısıttığı için bir kere daha para ödüyoruz. Peki biz, güneşten niye para kazanmıyoruz ki? Almanya kazanıyor neyi var Almanya'nın? Suyu, kömürü bol, doğalgazı ithal ediyor. Gelgelelim olmayan güneşe yatırım yapmış. Sektör, 18 Milyar Euro'ya ulaşmış. 350 bin kişiye iş sağlıyor. İspanya ve ABD'ye güneş teknolojisi ihraç ediyor. Biz de 1 kw saat enerji üretmek için 638 gram karbondioksiti deşarj etmeye devam edelim."