Nemrut Dağı’nın Haritası Çıkarılacak



Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, Nemrut Dağı’nın haritasının çıkarılıp, anıtların biran önce restorasyonunun yapılması amacıyla çalışmalara başlayacaklarını söyledi. Yoğun kış şartlarına dayanamayan 2 bin 206 metre yüksekliğinde ve dünyada en güzel güneşin doğuşu ve batışının seyredildiği yerlerden biri olarak bilinen Nemrut Dağı’nın kurtarılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı düğmeye bastı.

Dağın harabeye dönmemesi için harekete geçen bakanlık, Adıyaman’da incelemelere başladı. UNESCO tarafından Dünya Kültür mirasları arasına alınan Nemrut’ta restorasyon çalışmalarına başlanacak. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, önümüzdeki günlerde Nemrut Dağı’nın haritasının çıkarılması için bir ihale yapacaklarını belirtti. Düzgün, harita yapımı gerçekleştikten sonra Nemrut Dağı’ndaki restorasyon çalışmaları, yürüyüş parkurunun eğiminin biraz daha yükseltilmesinin uygun olacağını söyledi. Düzgün, Milli Parklar tarafından yürüyüş parkurunun kenarlarında Adana Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nca önerilen dinlenme banklarının yapılmasını sağlayacaklarını da ifade etti.

Genel Müdür Düzgün, eski Kahta kalesinin restorasyonuna da değinerek, “Eski Kahta Kalesi gün geçtikçe yıpranıyor. Eski Kahta Kalesi’ni de restorasyon projesinin hazırlanması amacıyla yaklaşık maliyet çalışması yapıldı. Önümüzdeki haftalarda da oranın restorasyon çalışmalarının başlatacağız” dedi. Restorasyon çalışmalarının bir an evvel yapılmasının çok büyük önem taşıdığına değinen Vali Halil Işık da, “Nemrut Dağı dünyanın sekizinci harikası olarak nitelendiriliyor ve Dünya Kültür Mirası listesinde 440 eser arasında yer alıyor. Anadolu’da da bu listedeki 7 ören yerinden bir tanesi.” dedi.