Nemrut Projeleri Bakanlıkta Kaybolmuş


AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, dünyanın sekizinci harikası olarak adlandırılan Adıyaman'ın Kâhta ilçesindeki Nemrut Dağı'nın restorasyonu için üç kez ihaleye verilerek parası ödenen projelerin Kültür ve Turizm Bakanlığı arşivlerinde kaybolduğunu ileri sürdü.

Memleketi Kâhta'da incelemelerde bulunan Fırat, projelerin kaybolmasının bilimsel ahlaka sığmadığını belirtti. Fırat, şunları söyledi: "Daha önce Nemrut restorasyonuyla ilgili çizilmiş üç projenin raporları bende var. AKP'den önce de milletvekiliydim. Kâhtalı olduğum için Nemrut restorasyonuyla ilgili çalışmaları takip ediyordum. İki kez Türkiye'deki üniversiteler, bir kez de Hollanda'daki bir vakıf, Nemrut restorasyonu için projeler yaptı. Yanımda belgeleri var.

Nemrut Dağı'nın restorasyonu için aralıklarla üç kez projelerin ihalesi yapıldı. Bu projeler için paralar ödendi. Hatta birkaç yıl önce Hollandalılar tarafından restorasyon çalışmaları başlatıldı. Çalışmalar devlet kontrolünde yapılıyordu. Nemrut Dağı'nın restorasyonunun gündeme geldiği son günlerde proje ihalelerinden bahsedilince, bakanlıkta projeler olduğunu, hem de üç ayrı proje bulunması gerektiğini söyledim. Ne yazık ki verilen cevapta, bakanlık arşivlerinde projelerle ilgili belge bulunmadığı iletildi. Nasıl olur da üç yıl süren çalışmanın belgeleri arşivlenmez? Konunun araştırılmasını isteyeceğim. Ayrıca elde ettiğim raporlarda restorasyon projesinin yapılmasında Nemrut Dağı'na çıkamayan bir bilim adamının da imzasına rastladım."