Nemrut'a Vandal Zulmü

Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği İFSAK üyesi iki genç, Elazığ Fırat Üniversitesi'nden 50 kadar öğrencinin 15 Nisan sabahı Nemrut tanrı heykellerine yaptığı eziyeti belgeledi. İFSAK üyesi Maya Altınorak, Akın Mısırlıoğlu, Nemrut Dağı Milli Parkı'nda tanık olup fotoğrafladıkları olayı Hürriyet'e anlattı:

"15 Nisan sabahı 07.00'de, gün doğumunu seyretmek için Nemrut'a çıktık. Elazığ Fırat Üniversitesi'nden 50 kadar öğrenci de oradaydı. İki bin yıl önce Kommagene Kralı Antiochos'un tanrıları ve ataları için yaptırdığı anıt heykelleri ve kutsal mezarlığın bulunduğu tümülüsü, yasak olmasına rağmen bir vandal ordusu gibi eziyorlardı. 'Yasak' levhalarına hiçbiri uymuyordu. Kimileri Tanrı tahtlarına kurulmuş, kimileri de tümülüsün üzerinde zıplıyordu. Aslan ve kartal heykellerinin üzerinde birbirlerinin fotoğraf makinelerine "hatıra" pozu veriyorlardı. İçki şişeleri ve sigara izmaritlerinden de çöp yığınları oluşturuyorlardı.

Aslan heykelinin tepesindeki bir öğrenci, fotoğrafını çektiğimizi görünce gülümsedi. 'Çekin, çekin Fırat Üniversitesi Metal Eğitimi Bölümü öğrencisiyim' dedi. İki öğrenci aralarında 'Üzerine çıkmadığımız bir şey kalmadı değil mi?' diyordu. Bir öğrenci de 'ekmek aslanın ağzında' deyip elini aslan heykelinin ağzına sokuyordu. Kartal heykelinin gagasına basarak tepesine tüneyen bir öğrenci vardı. Türkçe ve İngilizce yasak uyarısının yer aldığı tabela ve kutsal alanı çevreleyen zincir, kimsenin umurunda değildi ve daha önemlisi ortalıkta bir tek görevli bile yoktu."

Geçiş yok çıkmak yasak
Mahmut Arslan (Kahta Turizm Danışma Müdürü) Heykel ve tümülüse ziyaretçi geçişini önleyen zincir gerili. Ayrıca Türkçe ve İngilizce 'Lütfen tümülüse çıkmayın' yazan tabela da var. Heykellere çıkmak da kesinlikle yasak. Bu yasak hep vardı. Ama 1987'de UNESCO Nemrut'u Dünya Kültür Mirası listesine aldıktan sonra bu yasak daha kesin bir şekilde uygulanmaya başladı.